Hefbrug Boskoop moet verstevigd worden voor harde wind

De hefbrug in Boskoop.
De huidige hefbrug in Boskoop. © Omroep West
BOSKOOP - De situatie van de hefbrug in Boskoop is slechter dan gedacht. De constructie die voor stabiliteit moet zorgen als het waait is aangetast. De provincie zegt dat de brug niet kan omwaaien.
De provincie gaat de constructie versterken zodat deze niet kan bezwijken. De brug is sinds afgelopen donderdag al afgesloten vanwege de slechte staat. De brug mocht niet meer belast of bediend worden, omdat de brug onveilig was.
De provincie kan en wil niks zeggen over wat er precies bedoeld wordt met harde wind en wat de gevolgen zijn voor de brug. Het zogenoemde windverband in de constructie is aangetast, maar er zijn meerdere onderdelen in de brug die hem stabiel houden bij wind, aldus de provincie.

Herstelwerkzaamheden

De herstelwerkzaamheden zijn afgelopen weekend al begonnen. Tot de reparatiewerkzaamheden zijn voltooid, blijft scheepvaartverkeer niet mogelijk en moeten automobilisten omrijden via Alphen of Waddinxveen. Dat duurt in ieder geval nog twee weken. Voetgangers en fietsers kunnen gebruik maken van een tijdelijke pontonbrug.
In 2015 is de brug volledig op veiligheid gecontroleerd.

Duidelijkheid

Transport en Logistiek Nederland (TLN) vraagt de provincie om snel duidelijkheid te geven over wanneer de brug weer in gebruik genomen kan worden. Ook vindt TLN dat getroffen ondernemers op een gegeven moment recht hebben op een schadevergoeding. Transportbedrijven zouden minder winst kunnen maken vanwege de afgesloten brug.