Martine de Bas nieuwe wethouder voor Lokale Partij Leiderdorp

Martine de Bas
Martine de Bas © gemeente Leiderdorp
LEIDERDORP - Bestuurskundige Martine de Bas wordt voorgedragen als de nieuwe wethouder van de Lokale Partij Leiderdorp (LPL). Dat bevestigt de LPL desgevraagd aan mediapartner Sleutelstad. De Bas werkt op dit moment als teamleider bij de gemeente Culemborg en stond tijdens de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland als tweede op de kieslijst voor Code Oranje. De Bas volgt de vorige week opgestapte Angelique Beekhuizen op, die een conflict had met haar partij.
Dat er een week na het opstappen van Beekhuizen al een nieuwe kandidaat is voor de functie van wethouder is het gevolg van een al langer lopende zoektocht, werd de afgelopen week duidelijk. Het boterde al langer niet tussen Beekhuizen en haar fractie, waardoor de LPL alvast op zoek ging naar een opvolger. Daardoor kon fractievoorzitter Hugo Langenberg vorige week al aankondigen dat er snel een nieuwe kandidaat gepresenteerd zou worden.
De Bas wordt op 8 november voorgedragen tijdens de begrotingsbijeenkomst van de gemeenteraad. Als de gemeenteraad dan instemt met haar benoeming, begint ze daarna direct als wethouder. De portefeuilleverdeling wordt later bepaald, maar het ligt in de lijn der verwachting dat ze het grootste deel van de taken van haar voorganger – onder meer Wmo, Jeugdzorg, Jongerenbeleid, Communicatie en media en Coördinatie decentralisatie – zal overnemen.

Veel ervaring

De Bas (40) begon haar carrière in het openbaar bestuur twintig jaar geleden als beleidsadviseur op het gebied van veiligheid waarna ze zich verder heeft gespecialiseerd op beleid in crisissituaties. Sinds 2012 werkt ze voor zichzelf als (interim)bestuurder op de grens tussen veiligheid en zorg. Tegelijkertijd heeft ze een promotieonderzoek gedaan naar de nazorg die gemeenten bieden na een grote crisis en de manier waarop veiligheidsregio’s zich op die zogenaamde nafase voorbereiden.
De Bas is ook bekend met de lokale en regionale politiek. Vanaf 2014 was ze gemeenteraadslid voor D66 in Oud-Beijerland (met onder meer de portefeuille Zorg). Dat werk liet ze eind 2017 achter zich om zich te kunnen richten op de nieuwe provinciale politieke partij Code Oranje. Voor die partij stond ze op de tweede verkiesbare plek tijdens de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen maar de partij haalde niet genoeg stemmen voor een zetel. In juni 2019 begon ze als teamleider bij de gemeente Culemborg.