Zonneauto TU Delft op weg naar finish compleet verwoest door brand

DELFT - De zonneauto NunaX van de TU Delft is compleet verwoest nadat het voertuig in brand vloog tijdens de World Solar Challenge in Australië. Tim van Leeuwen, de bestuurder van de wagen bleef ongedeerd. Van de auto is niets meer over.
De auto van de TU Delft lag aan kop van de wedstrijd en was, met nog zo'n 300 kilometer te gaan, bezig met de laatste etappe van de race. De overwinning lag voor het grijpen, maar toen vloog het voertuig door nog onbekende reden in brand. Titelverdediger Delft, dat de World Solar Challenge al zeven keer won, nam de leiding in de wedstrijd woensdag over van het team van de Universiteit Twente.
Zonneauto TU Delft vliegt vlak voor finish in brand
'Met pijn in ons hart moeten we jullie vertellen dat de Bridgestone World Solar Challenge voorbij is voor ons', schrijft het team. 'Het team is er kapot van.' Volgens teamleider Maud Diepeveen is iedereen verslagen door wat er is gebeurd. 'De deceptie is ontzettend groot. We hebben veertien maanden heel hard gewerkt om de auto perfect te maken voor de race. Dat is gelukt, want we lagen vooraan. Toen gebeurde dit', vertelt ze aan Omroep West.

'Erg geschrokken'

Diepeveen reed in een begeleidende auto achter de NunaX toen het gebeurde. 'Ineens zagen we wat rook onder de wagen vandaan komen, dat is nooit een goed teken.' Bestuurder Van Leeuwen zei tegelijkertijd ook dat hij rook zag en een vreemde lucht rook. 'We hebben de auto aan de kant gezet en de bestuurder er zo snel mogelijk uit gehaald. Toen hij eruit was, kwamen er vlammen.'
Binnen twintig minuten was de wagen volledig uitgebrand. 'De auto was niet meer te blussen, want het was te gevaarlijk om dichtbij te komen vanwege de brandende accu', weet de teamleider. De brandweer heeft het vuur uiteindelijk met speciale brandslangen gedoofd. Niemand raakte gewond. 'De bestuurder is erg geschrokken, maar maakt het qua gezondheid goed.' Dat komt volgens Diepeveen mede door de vele oefeningen met calamiteiten. 'We hebben veel geoefend dus binnen 10 à 15 seconden was Van Leeuwen uit het voertuig.'

Na twintig jaar geen finish

De auto werd volledig in de as gelegd en daarmee komt een einde aan het avontuur met de NunaX. 'Het is afgelopen, het enige wat we nog over hebben is het nummerbord', aldus een aangeslagen Diepeveen. De burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt, steekt de Delftse studenten een hart onder de riem: 'Lieve mensen daar in Australië, wat een verdrietig bericht! Vanuit Delft leven we met jullie mee! Jullie stonden aan kop met de lichtste zonneauto ooit, we zijn supertrots op wat jullie hebben bereikt.'
Het is de eerste keer in twintig jaar deelname van Delft dat de finish niet wordt gehaald. Wat de reden is voor het vlamvatten van de zonneauto is, wordt de komende dagen onderzocht. Tijdens de voorbereiding ging het ook al bijna mis voor het team uit Delft, toen raakte de wagen zwaar beschadigd door een crash. Door het uitvallen van Delft ging de winst naar het Belgische Agoria Solar Team, van studenten van de universiteit in Leuven.

Symbolische finish

Het Delftse team is later op de dag met het enige overgebleven stukje auto symbolisch over de finish gewandeld. Met de kentekenplaat in de hand liep het team de finish in het Australische Adelaide over.