Renovatie Binnenhof mogelijk nog langer uitgesteld

© Richard Mulder
DEN HAAG - Het gaat waarschijnlijk nog langer duren voordat de renovatie van het Binnenhof begint. Verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops kan geen garantie geven dat het bij één jaar blijft.
'Houd rekening met alles', zei de bewindsman donderdag tegen de Tweede Kamer. Hij had een dag eerder bekendgemaakt dat de broodnodige opknapbeurt niet volgend jaar zomer begint, maar pas in 2021. Dat heeft te maken met de stikstofproblemen. Bij het oplossen daarvan is nog teveel onzeker, alles is nog onderwerp van gesprek, aldus Knops.
Daarnaast heeft ook de Tweede Kamer extra eisen aan de verbouwing gesteld. Zo willen de partijen in de Tweede Kamer dat er extra beveiliging komt en dat de medewerkers op het Binnenhof meer werkruimte krijgen.

10 miljoen euro

Volgens een eerste schatting gaat de vertraging zeker 10 miljoen euro kosten. Dat komt vooralsnog uit het potje voor onvoorziene kosten, hoewel dat eigenlijk niet de bedoeling is. De staatssecretaris zegt te balen van het uitstel en noemt het heel vervelend.
Voor de verbouwing, met een geplande duur van 5,5 jaar, is bijna een half miljard euro gereserveerd. De Tweede Kamer verhuist tijdelijk naar het oude ministerie van Buitenlandse Zaken bij het Centraal Station in Den Haag.