Boeren willen de schade aan het Malieveld zelf herstellen

Een Malieveld vol tractorsporen.
Een Malieveld vol tractorsporen. © Curt Fortin / Omroep West
DEN HAAG - Boeren willen de schade die is ontstaan op het Malieveld in Den Haag zelf herstellen. Volgens Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force hebben diverse loonbedrijven zich gemeld om aan de slag te gaan.
'Na het protest hebben zich meteen vijf loonbedrijven bij ons gemeld die het veld weer in orde willen maken. Ook andere bedrijven zeggen al contact te hebben opgenomen met eigenaar Staatsbosbeheer. We gaan er alleen vanuit dat het vanwege de tijd van het jaar even zal duren voordat het veld weer ingezaaid mag worden. Wij hebben daar ook voorschriften voor. We gaan ervan uit dat dit ook voor Staatsbosbeheer geldt', aldus Van Keimpema.
Staatsbosbeheer bevestigt dat het is benaderd door boeren die willen helpen. 'Sommigen willen helpen bij de werkzaamheden, maar sommigen ook een crowfundingsactie starten.' Waar precies behoefte aan is, is op dit moment niet duidelijk. 'Volgende week gaan we de schade taxeren, daarna gaan we om de tafel met de Farmers Defence Force om te kijken hoe zij kunnen helpen.' De natuurbeheerder zegt blij te zijn met het aanbod van de boeren. Toch zien ze liever geen tractoren meer terug op het Malieveld: 'Daar is het veld gewoon niet voor gemaakt.'

'Compleet kapotgereden'

De boeren reden woensdag tijdens de grote protestactie met hun tractoren het Malieveld op. Het grasveld is volgens de beheerder op diverse plekken 'compleet kapotgereden' en aan de randen van het terrein, tussen de bomen, hebben tractoren diepe bandensporen getrokken. Ook is de bodem aangedrukt door de zware voertuigen.