Verdachte die tuinstoelen op A4 gooide wil af van medicatie

Deze tuinstoel werd op de A4 gegooid
Deze tuinstoel werd op de A4 gegooid © Politie Rijswijk
RIJSWIJK - De 34-jarige Sherwin L., die wordt verdacht van het gooien van tuinstoelen op de A4 bij Rijswijk, wil van de verplichte medicatie af. Hij gooide op 26 april vanaf het fietsviaduct bij de Bosgang de stoelen naar beneden op de snelweg. Het OM beschuldigt hem van een poging tot doodslag. Hij wordt binnenkort opgenomen in het Pieter Baan Centrum, voor een uitgebreid psychiatrisch onderzoek.
Vrijdag verscheen de Rijswijker bij de Haagse rechtbank voor een zogenaamde proforma-zitting. De Antilliaanse man verklaarde genoeg te hebben van de pillen die hij moet slikken. 'Medicijnen zijn niet goed, man', zei hij tegen de rechter. Die legde de verdachte uit dat het zonder medicijnen verkeerd gaat met hem. Daar dacht de verdachte anders over. 'Het is jarenlang goed gegaan zonder medicijnen', zei hij. 'Ik kan zonder!'
Tijdens een vorige zitting bleek dat Sherwin L. twee jaar geleden al is veroordeeld tot een celstraf van een jaar, voor het gooien van stenen op de snelweg. Dat was ook bij het fietsviaduct aan de Bosgang. De rechtbank had toen al 'aanwijzingen' van een psychiatrische stoornis, maar de verdachte weigerde destijds om mee te werken aan een onderzoek.

Psychiatrisch onderzoek

Dat onderzoek komt er nu dus wel. Volgende week wordt hij al opgenomen in het Pieter Baan Centrum, waar hij zal worden geobserveerd. Toen de politie L. dit jaar aanhield, nadat hij de stoelen had gegooid, zou hij ook nog een agent bedreigd hebben. 'Ik wil bloed, geen ketchup', zou de verwarde man gezegd hebben. De zaak tegen Sherwin L. wordt pas volgend jaar inhoudelijk behandeld.
Op het viaduct aan de Bosgang staan metershoge hekken na een fataal incident in 2005. Een automobilist kwam destijds om doordat er een stoeptegel op de rijbaan was gegooid.