Zeer besmettelijk virus aangetroffen bij tomatenteler Westland

Tomaten in een kas in Honselersdijk
Tomaten in de kas van Kees Stijger in Honselersdijk © Omroep West/Renske van der Zalm
WESTLAND - Bij een tomatenteler in het Westland is het ToBRFV-virus aangetroffen. Het is niet bekendgemaakt om welk bedrijf het gaat. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is bezig met het zoeken naar de bron van het zeer besmettelijke virus. 'Maar het virus is voor mens, dier en milieu onschadelijk', benadrukt voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland.
Mediapartner WOS meldde twee weken geleden dat er een verdenking was van de aanwezigheid van het virus. Het virus tast tomaten- en paprikaplanten aan. 'Het blad wordt dan geel en bobbelig', vertelt Van der Tak. De aangetaste vruchten zijn wel gewoon eetbaar maar niet meer verkoopbaar. De planten sterven af.
Als het virus bij een tomatenteler wordt gevonden hoeft niet de hele kas te worden geruimd. Wel moet het bedrijf strenge hygiënemaatregelen nemen om verdere verspreiding te voorkomen. Het virus kan namelijk heel makkelijk worden overgebracht, via bijvoorbeeld handen, gereedschap en kratten.

Nog een verdenking

Het virus is de laatste jaren al enkele malen aangetroffen in de Europese Unie, waaronder in Duitsland en Italië. Het is voor het eerst dat het ook in Nederland is aangetroffen. 'We doen er alles aan om de ziekte hier zo klein mogelijk te houden', benadrukt Van der Tak. Naast het bekende getroffen bedrijf in het Westland is mogelijk nog een bedrijf getroffen.