Weggestuurde Leidse politiechef doet aangifte tegen minister Grapperhaus

© ANP
LEIDEN - De weggestuurde Leidse politiechef Fatima Aboulouafa heeft aangifte gedaan tegen minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus. Dat zegt haar juridisch adviseur tegen de NOS. Aboulouafa beschuldigt de minister van smaad en laster.
'Het kan niet zo zijn dat een leidinggevende wordt afgestraft omdat zij naar eer en geweten heeft gehandeld met betrekking tot de aan haar gemelde misstanden binnen de politie', zegt juridisch adviseur Karim Aachboun.
Aboulouafa liet eerder weten dat ze zich in haar carrière vaak onveilig heeft gevoeld door discriminatie en machtsmisbruik binnen de politie. Volgens haar leidinggevenden veroorzaakte dat grote opschudding binnen de organisatie, waarna ze naar huis werd gestuurd.

Vertrouwenskwestie

Vorige week werd duidelijk dat Aboulouafa niet meer terug zal keren bij de eenheid Den Haag, waar ook Leiden onder valt. Er zou te weinig vertrouwen van haar directe collega's zijn.
Minister Grapperhaus schreef na die beslissing een brief aan de Tweede Kamer dat haar vertrek geen gevolg is van de kritiek die Aboulouafa uitte. Maar volgens Aboulouafa is dat wel zo en daarom doet ze aangifte tegen hem. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie tegen de NOS dat minister Grapperhaus zich voor zijn brief heeft laten informeren door politiekorpschef Erik Akerboom.