Burgemeesters nemen afstand van beeld 'foute politie'

Politieagent
Politieagent © Politie
DEN HAAG - De burgemeesters van de 27 gemeenten in de regio Haaglanden nemen 'met kracht afstand' van de suggestie dat er structurele misstanden zijn binnen de politie in de regio. In een gezamenlijke verklaring reageren ze dinsdag op een klacht van zeker twintig maatschappelijke groeperingen en enkele politieke partijen in de gemeenteraad van Den Haag over discriminatie en zelfs racisme waaraan agenten zich schuldig zouden maken. Ze vinden het 'verwerpelijk en gevaarlijk' als de integriteit van de politie voortdurend in twijfel wordt getrokken.
De burgemeesters zeggen dat ze zich er bewust van zijn dat ook bij de politie fouten worden gemaakt. Ze vinden dat die zaken moeten worden erkend, dat ervan moet worden geleerd en dat zo nodig maatregelen en eventueel excuses moeten volgen. 'In onze ogen is echter geen sprake van een verziekte cultuur waarin de leiding weg zou kijken.' Ze wijzen erop dat juist wel lering is getrokken uit incidenten en dat de politie veel heeft geïnvesteerd in een diverse organisatie.
Burgemeesters over 'fout beeld' politie: 'Er is geen sprake van een verziekte cultuur'
De burgemeesters die de verklaring hebben ondertekend zijn die van Delft, Leiden, Zoetermeer, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Wassenaar, Westland, Gouda en Den Haag.

Klacht van twintig organisaties

Vorige week dienden twintig maatschappelijke organisaties en migrantengroeperingen bij korpschef Erik Akerboom een klacht in over de Haagse politieleiding, die niet zou ingrijpen bij structurele misstanden binnen én door de politie. De Haagse Stadspartij, Islam Democraten en NIDA steunen deze klacht.
Hart voor Den Haag/Groep de Mos reageert furieus en spreekt van een 'schandalige politieke aanval op de politie'. Fractievoorzitter Arjen Dubbelaar zei over de klacht: 'Het is schandalig om duizenden hardwerkende agenten te veroordelen. Misstanden moeten worden aangepakt, maar je mag nooit iedereen over één kam scheren. Wij staan wél pal achter de politie en onze agenten! Zij verdienen onze steun, want ze hebben een moeilijke taak - zeker in bepaalde wijken.'