Den Haag krijgt meldpunt integriteit: 'Je moet je veilig voelen om iets aan de orde te stellen'

Burgemeester Remkes in de Haagse gemeenteraad.
Burgemeester Remkes in de Haagse gemeenteraad. © ANP
DEN HAAG - Wie vermoedt dat een bestuurder in Den Haag niet integer is, kan dit voortaan doorgeven aan een speciaal meldpunt. Dat is woensdag in het leven geroepen door de gemeente.
In Den Haag speelt op dit moment de affaire rond de ex-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui (Hart voor Den Haag) die worden verdacht van ambtelijke corruptie en het schenden van hun ambtsgeheim.
'De commissaris van de Koning heeft waarnemend burgemeester Johan Remkes als speciaal aandachtspunt meegegeven om het onderwerp integriteit op te pakken', laat een woordvoerster van de gemeente weten. ' Het instellen van dit meldpunt zal mede ingegeven zijn door het onderzoek dat de Rijksrecherche is gestart naar de ex-wethouders.'

Anoniem

Inwoners, ambtenaren en bestuurders van Den Haag kunnen contact opnemen met het meldpunt om een mogelijk probleem door te geven. Dit kan ook anoniem, als de melder dit wil. Na een melding wordt hooguit twee maanden lang vooronderzoek gedaan. Als daaruit naar voren komt dat er inderdaad misschien iets niet in de haak is, volgt een volledig onderzoek. Na dat onderzoek wordt misschien het Openbaar Ministerie of de Rijksrecherche ingeschakeld.
'Iedereen weet wel wat zwart is en ook wat wit is, maar het gaat om het grijs dat daartussen zit', legt de Haagse burgemeester Johan Remkes - die bij zijn aantreden liet weten dat alle wethouders op hun integriteit zouden worden gecontroleerd - uit. 'Daarvoor moeten mensen hun dilemma's met elkaar kunnen delen.' Hij benadrukt dat het goed is dat er nu zo'n meldpunt is ingericht. 'Er moeten heldere procedures zijn en mensen moeten zich veilig voelen zaken aan de orde te stellen.'