'Zware voertuigen verboden bij protesten Malieveld'

Boeren staan massaal op het Malieveld.
Boeren staan massaal op het Malieveld. © Omroep West
DEN HAAG - Grote groepen demonstranten zijn voortaan alleen nog welkom op het Malieveld in Den Haag als zij te voet komen. Dat heeft de gemeente Den Haag besloten na overleg met eigenaar Staatsbosbeheer. Het Malieveld mag maar beperkt worden belast met zware voertuigen. Dit omdat de ondergrondse parkeergarage het niet aan kan.
De gemeente liet een onderzoek uitvoeren na het boerenprotest van dinsdag 1 oktober, omdat er schade aan het gras was ontstaan en er vragen kwamen over zware voertuigen op het dak van de ondergelegen parkeergarage. 'Het onderzoek naar de maximale belasting van het dek van de parkeergarage toont aan dat zware voertuigen niet op het dek van de parkeergarage kunnen staan, zonder risico op beschadigingen en ongelukken', zegt de gemeente woensdag.
In overleg zijn er wel mogelijkheden om lichtere voertuigen te parkeren bovenop de parkeergarage, maar dan wel met de nodige tussenruimte. 'Om zo een te grote opgetelde belasting op één plaats te voorkomen.' De gemeente zegt dat organisatoren van demonstraties 'volledig aansprakelijk' worden gesteld voor mogelijke schade als deelnemers zich niet aan de afspraken houden.

Herstel

Na de recente boerenprotesten van 1 oktober en 16 oktober lag het Malieveld er omgeploegd en kapotgereden bij. Boeren lieten daarna al weten de ontstane schade zelf te willen herstellen.
Na de boeren wil nu ook de bouwsector gaan protesteren op het Malieveld. Zij hebben een protestdag gepland op woensdag 30 oktober. Volgens de gemeente Den Haag heeft de protestgroep Grond in Verzet zich nog niet gemeld bij de gemeente. Het precieze programma van de dag is nog niet duidelijk. 'We komen ongetwijfeld met graafmachines en dergelijke', zei initiatiefnemer Arnold Tuytel eerder.

Veteranendag en de kermis

Een woordvoerster van de gemeente Den Haag laat weten dat er "op bepaalde momenten" in het jaar nog wel een beperkt aantal zware voertuigen op het Malieveld mag worden neergezet. Daarbij gaat het onder meer om de Nederlandse Veteranendag en de kermis. De voertuigen mogen dan op aanwijzing van gemeente en/of politie op een stukje van het Malieveld staan waar geen risico is op schade.