Bloedprikkende oplichters met lege handen bij vrouw (95): 'Ze belden voor afspraak'

© PXHere
DELFT - Er is een bloedprikkende oplichtersbende actief in Nederland. De daders bellen aan met een smoes en zeggen dat ze bloed moeten prikken, om vervolgens het slachtoffer te beroven. De oplichters richten zich hierbij vooral op ouderen. Zo was woensdag een 95-jarige vrouw uit Delft het doelwit. Volgens de politie hebben de daders echter niets uit huis meegenomen.
De oplichters doen alsof ze verpleegkundigen zijn. 'Ze zeggen dat ze bloed komen prikken', vertelt de Delftse politie. 'Ze belden zelfs van tevoren op om een afspraak te maken.' De politie vermoedt dat een criminele groep achter de babbeltrucs zit.
Inmiddels zijn landelijk vier gevallen bekend waarbij ouderen het slachtoffer zijn geworden. Bij de slachtoffers werd daadwerkelijk bloed afgenomen en tegelijk werden ze beroofd van hun geld. Volgens een woordvoerster van de politie gaat het vermoedelijk om 'één groep, die in wisselende samenstelling opereert'. Ze zegt dat deze babbeltruc niet eerder is voorgekomen en verder gaat dan andere methoden, omdat 'de lichamelijke integriteit wordt aangetast'.

Landelijk karakter

Volgens de woordvoerster lijkt de groep 'een landelijk karakter' te hebben. Voor zover bekend hebben trucs plaatsgevonden in Utrecht, Eindhoven en Delft. De politie onderzoekt of ook op andere plekken in het land ouderen slachtoffer zijn geworden.