Aanslagpleger Delftse coffeeshops veroordeeld tot tien jaar cel, tweede verdachte niet schuldig

DELFT - De Haagse rechter heeft Michael B. (42) veroordeeld tot tien jaar cel voor het laten ontploffen van twee handgranaten bij de coffeeshops The Game en The Future in Delft op 17 mei 2018. Dean P. (24) is wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van die aanslagen, maar wel veroordeeld tot 21 maanden cel vanwege het hebben en verkopen van wapens en het beïnvloeden van getuigen. Eerder eiste het Openbaar Ministerie nog 12 en 8 jaar cel. Volgens de rechter is er direct gevaar toegebracht voor omwonenden.
Tussen mei en oktober vorig jaar werd Delft opgeschrikt door verschillende aanslagen, meestal bij coffeeshops. Michael B. is nu veroordeeld voor de aanslag op 17 mei 2018. Dat gebeurde vroeg in de ochtend. P. reed volgens het OM op een scooter en B. zat achterop. Dat het P. was die de scooter bestuurde, kan volgens de rechtbank niet bewezen worden. B. heeft de handgranaten naar de coffeeshops gegooid, daarbij wijst de rechter onder meer naar de camerabeelden bij de coffeeshops.
Van medeverdachte Dean P. kon niet vastgesteld worden dat hij betrokken was bij het gooien van de granaat. Hij krijgt wel 21 maanden cel voor het in bezit hebben en verkopen van wapens en het beïnvloeden van getuigen. Michael B. was met zijn advocaat aanwezig in de rechtbank, Dean P. en zijn advocaat niet.

De mannen hebben zelf altijd ontkend. De advocaat van P. zegt 'blij' te zijn met de vrijspraak voor betrokkenheid bij het gooien van de granaten. 'We gaan het vonnis eerst bestuderen en dan beslissen we later of we tegen de veroordeling voor de andere feiten in hoger beroep gaan.' De advocaat van B. zegt dat men er van uit kan gaan dat zij in hoger beroep gaan, aangezien zijn cliënt beweert onschuldig te zijn. Het is tweede keer dat B. veroordeeld wordt tot een lange celstraf, in 2002 kreeg hij zestien jaar celstraf en tbs opgelegd voor een drievoudige moord in Scheveningen.
Het Openbaar Ministerie vindt dat het hier gaat om ‘keiharde geweldsdelicten, een gewelddadige aanslag.’ De straffen zijn lager dan ze eerder had geëist. Daarom, geeft een woordvoerder aan, gaan ze het vonnis nu goed bestuderen om zich vervolgens te beraden of ze in hoger beroep gaan. Eerder vertelden buurtbewoners dat ze blij zijn dat de mannen waren opgepakt. Zij hopen dat het geweld hier nu mee stopt.