Wintertijd: vergeet de klok niet terug te zetten

© Omroep West
REGIO - Vannacht is de wintertijd weer ingegaan. Om 3.00 uur ging de klok terug naar 2.00 uur. Dat betekent dus dat je een uurtje langer hebt kunnen slapen.
Door de klok een uur vooruit te laten lopen, komt de periode waarin het licht is beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn.
Er wordt al jaren gepraat over het afschaffen van de zomer- of wintertijd. Te veel mensen (en dieren) zouden er lichamelijk last van hebben. Daarom wil de Europese Commissie ervan af. Pas in 2021 wordt er weer gesproken over het afschaffen.

Drukke avondspitsen door wintertijd

Het ingaan van de wintertijd gaat volgens Rijkswaterstaat ook gepaard met drukkere avondspitsen na het weekend. Omdat de klok een uur is verzet, wordt het eerder donker tijdens de avondspits. Weggebruikers moeten volgens Rijkswaterstaat ieder jaar weer wennen aan deze nieuwe situatie. Daardoor kunnen langere files ontstaan. De eerste spitsen na het terugzetten van de klok verlopen vaak erg rommelig, met langere files tot gevolg.
Behalve dat het eerder donker wordt, speelt ook het weer aankomende week een grote rol. Zowel maandag als dinsdag moeten weggebruikers rekening houden met extra drukte op de weg. Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan goed voorbereid op weg te gaan.