Delftse veelpleger uit inbrekersbende moet 3,5 jaar cel in

(Archieffoto) © Archief
DELFT - Een 31-jarige inbreker uit Delft moet 3,5 jaar de cel in, omdat hij wordt gelinkt aan een reeks van meer dan dertig inbraken in Delft en Den Hoorn. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.
De Delftse man maakt volgens het OM onderdeel uit van een groep inbrekers. Eerder werden in deze zaak al twee minderjarige jongens veroordeeld tot jeugddetentie. Een vierde man staat volgende maand terecht.
De zaak kwam vorig jaar december aan het rollen toen een op dat moment 17-jarige inbreker op heterdaad werd betrapt bij een woninginbraak in Den Hoorn. Niet veel later werden nog drie verdachten aangehouden, waaronder de 31-jarige man uit Delft. De groep zou bij 46 gevallen van diefstal in Delft en Den Hoorn betrokken zijn geweest.

Dertig diefstallen, drie inbraken

De man uit Delft wordt gelinkt aan dertig diefstallen. Tijdens het onderzoek ontdekte de politie een tweede verblijfplaats van de man in Den Haag. In dit appartement lagen tientallen bankpassen, ID-kaarten en rijbewijzen. De politie kon deze plaatsen bij twintig aangiftes van diefstal tussen maart 2015 en augustus 2018. Omdat niet kan worden bewezen dat de man deze diefstallen zelf heeft gepleegd, is hij in deze zaken veroordeeld voor stelselmatig witwassen van gestolen goederen.
Wel kan worden bewezen dat de Delftenaar drie andere inbraken heeft gepleegd, waaronder die bij een zzp'er, waar hij grote hoeveelheden elektrisch gereedschap mee kon nemen. Dit materiaal wist hij snel te verkopen, waarna de 31-jarige verdachte appte dat het die avond 'jackpot' voor hem was geweest. De Delftenaar heeft na een eerdere veroordeling al onder toezicht van de reclassering gestaan.