Boeren in uitzending Harry Mens: 'Het is mijn soort, mijn vader was bollenboer'

NOORDWIJK - Zo'n 150 boeren zijn zaterdagochtend met ongeveer 70 tractoren in Noordwijk om de uitzending van Business Class bij te wonen. Organisator Agractie was eerst van plan Hotel van Oranje, waar de show van Harry Mens wordt opgenomen, te bezetten. Maar dat bleek niet nodig. Harry Mens geeft ze zendtijd. 'Een beetje publiciteit kunnen ze krijgen, verder moeten ze bij de regering zijn', zegt Mens bij aankomst bij het hotel. Vijftien boeren mogen naar binnen, de rest wacht buiten.
Harry Mens liet zaterdagochtend meteen weten dat hij 'best bereid' is om de boeren het woord te geven bij de opnames van zijn programma. 'Ik kan best een paar minuutjes of langer voor ze inruimen.' Volgens Mens sluimerde het al een beetje dat de boeren langs wilden komen, maar hij had nooit gedacht dat het serieus was', zegt hij tegen een verslaggever van Omroep West.
'Als ze hun boodschap willen verkondigen heb ik daar geen problemen mee. Mijn vader was bollenboer. Ze krijgen koffie en gebak, hoor. Het is toch feest.' Mens gunt het de boeren wel: 'Wat moet je anders? Die mensen zijn zaterdagochtend vroeg hun bed uit gegaan.' Hij zet de boeren aan tafel met zijn andere gasten Henk Otten (medeoprichter Forum voor Democratie) en presentator Robert Jensen. Het komt Mens ook wel goed uit: 'Dat zijn weer 50.000 kijkers extra, dat is goed voor de adverteerders', zegt hij tegen Omroep West.
Harry Mens over boeren: 'Mijn vader was bollenboer, het is mijn soort'

'We hoefden niet eens te eisen'

Een woordvoerder van Agractie zegt dat er een groot aantal tractoren naar het strand komt. Ze zijn blij met de zendtijd. 'Dat is toch geweldig, we hoeven het niet eens te eisen', aldus Mathijs Lubbertsen. Hij is ook blij met de opkomst. 'Maar er zijn er nog veel meer onderweg.' Volgens onze verslaggever is de sfeer rustig en gemoedelijk.
Rond 11.45 uur vertrekt een groot deel van de boeren met hun tractor weer van de Noordwijkse boulevard. De boeren hebben bij Business Class een verklaring voorgelezen. Ze zeggen daarin dat de natuurdoelstellingen waaraan stikstofregels zijn gekoppeld niet haalbaar zijn. 'Nu niet, maar over tien jaar ook niet. Het hele land ligt er nu door plat, mensen raken hun baan kwijt, bedrijven gaan failliet, het is een strop voor de Nederlandse economie.'
Boeren in Noordwijk voor zendtijd bij Harry Mens