Den Haag moet in 2040 megatreinstation krijgen: 'The Hague Grand Central'

Reizigers kijken op het treinenvertrekbord op Den Haag Centraal
Reizigers kijken op het treinenvertrekbord op Den Haag Centraal © Omroep West
DEN HAAG - Den Haag moet in 2040 een nieuw megatreinstation krijgen genaamd The Hague Grand Central. De locatie voor het nieuwe station is waar nu de huidige treinsporen van drie treinstations elkaar kruisen (naast de Binckhorst). Vanuit hier moeten zelfs rolpaden komen zoals op Schiphol. Deze moeten het centraal station, Hollands Spoor en station Laan van NOI met elkaar verbinden.
Dat is een van de plannen die besproken zijn tijdens het congres Dag van de Stad in het World Forum. Daar presenteren grote bouwbedrijven, gemeenten en architecten hun ambitieuze bouwplannen.
Binnen twintig jaar barst het openbaar vervoer in Den Haag uit zijn voegen en loopt het autoverkeer vast. Een nieuw station zou de oplossing kunnen zijn, vindt ingenieursbureau Arcadis. De uitbreiding van de huidige stations is onmogelijk: 'Den Haag Centraal zit opgesloten tussen hoogbouw en Holland Spoor heeft de ruimte niet', zegt Carolien Seglers van Arcadis.
Grand Central Station | Infographic UNStudio
Grand Central Station | Infographic UNStudio

Woningbouw

Bovenop het knooppunt zouden duizenden woningen gebouwd moeten worden en een park. De Gemeente Den Haag is enthousiast over het plan: 'Dit is een leuk plan en vooral ook een uitdagend plan. Dit helpt Den Haag verder vooruit', zegt wethouder Robert van Asten.
Waarom zijn er eigenlijk nu twee grote stations in Den Haag? Dit komt nog voort uit de tijd van twee concurrerende spoorwegbedrijven die ieder hun eigen treinstation hadden. Inmiddels zijn de twee stations niet geschikt om verder te groeien na 2030. Vandaar dat Arcadis is gekomen met het plan van Grand Central station.
Het huidige Den Haag Centraal
Den Haag Centraal
Den Haag Centraal © Omroep West

Bekende architect

Voor nu blijft het nog een schets, maar wel inmiddels al op de tekentafel van architect Ben van Berkel, de man die ook de Erasmusbrug ontwierp. Het station zou er moeten komen in 2040.
Ben je blij met een nieuw treinstation in de residentie, of zie je het helemaal niet zitten? Reageer via Instagram op onderstaande stelling.