Henk Schiffmacher maakt tentoonstelling in Delfts blauw: van vrolijke piemels tot getatoeëerde Jezus

Henk Schiffmacher Royal Blue
Henk Schiffmacher Royal Blue © Chiel Dalessi
DELFT - Met naald of penseel schilderen. Op het eerste gezicht zijn er niet veel raakvlakken tussen tatoeëren en Delfts Blauw aardewerk. Toch zagen ze bij Royal Delft genoeg overeenkomsten tussen deze twee ambachten en ze nodigden Nederlands bekendste tatoeëerder Henk Schiffmacher uit.
In de expositieruimte staat een manshoog betegeld kruis, beschilderd met ontwerpen van Schiffmacher. Het lijkt of je naar een gewone devote afbeelding kijkt van een gekruisigde Jezus en andere heiligen. 'Dit zijn drie lakeien die de koningin dragen', legt de tatoeëerder uit bij een tegel met drie vrolijke wandelende piemels die een vulva op de schouders dragen.
Drie lakeien die de koningin dragen, naar ontwerp Henk Schiffmacher
Drie lakeien die de koningin dragen, naar ontwerp Henk Schiffmacher © Omroep West
Voor de tentoonstelling heeft Schiffmacher verschillende tegeltableaus, borden en vazen ontworpen. De schilders van Royal Delft hebben de tekeningen vergroot en op biscuit, ongebakken porselein, overgebracht. Daarna worden ze ingetint met kobaltoxide pigment. Ze gaan in een oven die op 1200 graden is gestookt. Tijdens het bakproces veranderen de zwarte lijnen in de typische Delfts blauwe kleuren.

Oubollige reputatie

Delfts Blauw heeft soms een oubollige reputatie, iets wat je bij je oma in het bordenrek vindt. 'Onterecht', vindt Schiffmacher. 'Het is net als tatoeage een kunst die voor iedereen is. Alleen kunst van mij dragen de mensen mee op hun huid. Het zijn alle twee ambachten waarbij het draait om ingekapseld pigment. Het biscuit, is zo poreus van aard, dat de verf meteen wordt opgezogen, een fout is niet te herstellen. Even snel de verf met een doekje wegvegen is er niet bij. En ook een tatoeëerder moet een vaste hand hebben.'
'Beide ambachten komen oorspronkelijk uit het verre oosten. Het grote verschil is de breekbaarheid. Als een aardewerk bord valt, is het kapot. Bij mij krijg je garantie op je tatoeage tot veertien dagen na het intreden van de rigor mortis', legt Schiffmacher uit.

Jezus met tatoeages

De dood en aanverwante thema's geloof, hoop en liefde spelen een grote rol bij het werk van Schiffmacher. Er is een aantal Jezusfiguren te zien, geheel in stijl met getatoeëerde lijven. Ook heeft de tattoo-artist een aantal voorwerpen die hij tijdens zijn reizen heeft verzameld tentoongesteld. Die inheemse kunst zie je ook weer in de tegeltableaus en borden terugkomen.
Henk Schiffmacher ontwerpt speciaal voor Royal Delft
De geëxposeerde werken hebben veel details. Het is leuk om te speuren naar Louise, de vrouw van Schiffmacher. 'In elk kunstwerk zit een liefdesverklaring aan mijn vrouw', verklapt hij. Sommigen zijn makkelijk te vinden, zoals bij een vaas, die een ode aan zijn vrouw is. Iconische zeemanstatoeages met grote harten, een portret van zijn geliefde afgewisseld met gezellig zwemmende spermatoïden.
'Ode aan Louise', vaas naar ontwerp Henk Schiffmacher | Beeld Omroep West
'Ode aan Louise', vaas naar ontwerp Henk Schiffmacher | Beeld Omroep West
Louise en Henk Schiffmacher
Louise en Henk Schiffmacher
Kruis naar ontwerp Henk Schiffmacher
Kruis naar ontwerp Henk Schiffmacher © Omroep West
Schiffmacher Royal Blue Tattoo is van 29 november t/m 15 maart te zien bij Royal Delft