Politie houdt in totaal 26 personen aan tijdens bouwprotest

Het bouwprotest op het Malieveld.
Het bouwprotest op het Malieveld. © Omroep West
DEN HAAG - Het bouwprotest dat woensdag op het Malieveld plaatsvond, is volgens de politie over het algemeen rustig verlopen. Wel waren er een aantal 'stevige incidenten'. In totaal zijn 26 personen aangehouden, onder andere voor openlijke geweldpleging, opruiing, vernieling, gevaarlijk rijgedrag en poging tot doodslag.
Een aantal aanhoudingen vond plaats op de Utrechtsebaan. Toen het Malieveld vol was, konden demonstranten hun voertuig daar laten staan en verder lopen naar de demonstratie. Een paar bouwers reed tegen de aanwijzingen van de politie in toch de tunnelbak in. De politie deelde boetes uit en een aantal bouwers werd aangehouden.
Een persoon werd aangehouden voor poging doodslag nadat hij probeerde een motoragent van de weg af te rijden. Veertien personen werden aangehouden wegens opruiing en vernieling.

Flessen gooien

Nadat de demonstratie om 14:00 afliep verlieten de meeste bouwers netjes het terrein. Een aantal gooide echter met flessen naar agenten. Om de orde te herstellen werd de ME ingezet. Hierbij werden zeven personen aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Deze personen leken volgens de politie behoorlijk beschonken.
Ook bij het vertrek uit Den Haag zorgde een aantal bouwers voor problemen. Zij weigerden hun voertuigen van de weg te halen waardoor het verkeer moeilijk op gang kwam. Tevens werd er met stenen naar agenten gegooid waardoor de ME wederom moest ingrijpen. Rond 16:45 kwam het verkeer weer op gang. Een half uur later reed een aantal demonstranten erg langzaam over de volle breedte van de weg. Omdat dit een gevaarlijke situatie opleverde, werd de stoet van de weg gehaald en werden nog eens vier personen aangehouden.