Vuilniswagen verdwijnt uit Delftse binnenstad door proef met afvalbakfiets

DELFT - In de binnenstad van Delft wordt vanaf maandag het gescheiden afval opgehaald met de bakfiets. De elektrische bakfiets vervangt de vuilniswagen, waardoor er minder fijnstof vrijkomt in de stad en de verkeersdruk vermindert. Afvalverwerker Avalex gaat hiervoor samenwerken met InzamelHelden.

Omdat er weinig ruimte is voor (ondergrondse) verzamelcontainers in de Delftse binnenstad, zetten inwoners hun afval nog aan de straat. De gemeente Delft wil graag zoveel mogelijk grondstoffen gaan hergebruiken, waardoor er gekeken is naar een alternatieve oplossing zodat ook bewoners van de binnenstad hun afval gescheiden kunnen aanbieden.

Daarom starten Avalex en InzamelHelden nu met een proef op de Brugwal, Markt, Beestenmarkt, Boerhuisstraat en Kerkstraat. Op drie momenten in de week worden plastic, blikjes, gft, papier en restafval met een elektrische bakfiets opgehaald. Bewoners en ondernemers die mee kunnen doen met de proef zijn hiervoor persoonlijk benaderd. Met een app geven zij aan de InzamelHelden aan wanneer zij willen dat een bepaalde afvalsoort wordt opgehaald.

Goed voor het milieu

Met deze proef wil de gemeente Delft toewerken naar een kringloopeconomie. Afval scheiden is goed voor het milieu en door vuilniswagens te vervangen voor elektrische bakfietsen, komt er minder fijnstof vrij in de stad en vermindert de verkeersdrukte. Bovendien verbetert het straatbeeld, omdat er minder afval op de stoep staat en er geen zakken opengescheurd worden.

De proef duurt tot 30 april 2020.

LEES OOK: 'Kruimeldief' Interceptor van Delftenaar moet afval uit rivier halen

Meer over dit onderwerp:
AFVALVERWERKER MILIEU VUILNISWAGEN AVALEX DELFT
Deel dit artikel: