Leraren in Actie gaat woensdag toch staken in Den Haag

Eerder legde basisschoolpersoneel het werk ook al neer.
Eerder legde basisschoolpersoneel het werk ook al neer. © ANP
DEN HAAG - Onderwijsbond Leraren in Actie wil dat de landelijke onderwijsstaking woensdag toch doorgaat. Voorzitter Peter Althuizen zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat zijn vakbond woensdagochtend alsnog op het Lange Voorhout in Den Haag staat. Hij vindt de 460 miljoen euro die het kabinet extra vrijmaakt voor het onderwijs volstrekt onvoldoende. De landelijke actie werd vrijdagavond afgeblazen nadat minister Arie Slob (Onderwijs) het extra geld had toegezegd.
Het geld is volgens Althuizen geen oplossing voor de structurele problemen in het onderwijs zoals het lerarentekort, te grote klassen en te lage salarissen. Volgens hem zijn er miljarden nodig. 'Wij vrezen dat grote onderwijsbonden op deze manier nooit meer leraren bereid krijgen om het werk neer te leggen voor de goede zaak. Als wij er aankomende woensdag niet staan hoeven we nooit meer tot actie op te roepen.'
Leraren in Actie, een relatief kleine onderwijsvakbond met 1240 leden, zat niet aan tafel bij het overleg tussen de bonden, werkgevers en de minister. De vakbond had zich wel aangesloten bij de nationale stakingsdag.

Onderwijsbond AOb snapt frustraties

Voorzitter Liesbeth Verheggen van de onderwijsbond AOb zegt de frustraties bij leraren te begrijpen, maar noemt het resultaat vooral positief. 'We hebben heel lang gehoord er komt geen cent bij. Nu zijn we van 0 euro naar 460 miljoen gegaan.' Ze is blij met het succes op korte termijn en wil voor de langere termijn bereiken dat de partijen in de Tweede Kamer een inspanningsverplichting aangaan om in de volgende kabinetsperiode meer geld vrij te maken.
De beslissing om niet te gaan staken leidde op social media tot veel onvrede onder de leerkrachten. Het dagelijks bestuur van de grootste onderwijsvakbond kwam daarom zaterdag bij elkaar, en besloot volgens een woordvoerster van de bond een extra vergadering van het hoofdbestuur voor zondag in te lassen. 'Voorzitter Liesbeth Verheggen van het dagelijks bestuur zal verantwoording over het besluit van het afblazen van de staking afleggen', aldus een woordvoerster.