AOb: Onderwijsstaking definitief van de baan

Het Malieveld tijdens de vorige onderwijsstaking.
Het Malieveld tijdens de vorige onderwijsstaking. © Omroep West
DEN HAAG - Ondanks de kritiek op onderwijsvakbond AOb is een onderwijsstaking woensdag definitief van de baan, meldt de AOb. 'Na het convenant dat vrijdag gesloten is kan een landelijke staking juridisch niet', zegt een woordvoerder van de grootste onderwijsbond van Nederland. Toch roept PO in actie, een belangenclub voor onderwijzers in het basisonderwijs, leraren op om komende woensdag toch te protesteren.
De achterban wordt opgeroepen een Kamerdebat bij te wonen in Den Haag. Ook de kleinere onderwijsorganisatie Leraren in Actie is alsnog van plan om te gaan staken.
Het hoofdbestuur van de onderwijsvakbond AOb komt zondag bijeen om te praten over het afblazen van de onderwijsstaking. 'We gaan het hebben over hoe we omgaan met de leden die ontevreden zijn', aldus de woordvoerder.

Veel onvrede onder leerkrachten

De leraren zouden woensdag gaan staken, maar omdat minister Arie Slob 460 miljoen euro toezegde besloten de AOb en andere bonden vrijdag de staking te schrappen. De beslissing om niet te gaan staken, leidde tot veel onvrede onder leerkrachten. Daarom is besloten om tot het crisisberaad op zondag.
Leraren in Actie vindt het geld dat het kabinet extra vrijmaakt voor het onderwijs onvoldoende. Maar volgens de AOb is dit het 'maximale wat eruit te halen valt'.

Kamerdebat bijwonen

Ook PO in actie, waarbij 44.000 leraren zijn aangesloten, neemt afstand van het akkoord. Komende woensdagochtend is in Den Haag het begrotingsdebat Onderwijs. 'Wij roepen leraren op daar naartoe te komen en een plekje te vinden op de publieke tribune', zegt een woordvoerder. Zij rekent erop dat vele honderden leraren hier gehoor aan geven.
PO in actie wil niet dat leraren in problemen komen en roept ze op om goed te checken of het schoolbestuur goedkeurt dat de leraar naar Den Haag gaat. Met het afblazen van de officiële landelijke staking is de status van protest veranderd. Bij een officiële staking mag elke leraar staken, maar in de nieuwe situatie heeft de leraar toestemming nodig van de school.