Onderwijsbond AOb: staking van leerkrachten gaat woensdag toch door

Het Malieveld tijdens de vorige onderwijsstaking.
Het Malieveld tijdens de vorige onderwijsstaking. © Omroep West
DEN HAAG - De onderwijsstaking op het Lange Voorhout in Den Haag gaat woensdag toch door. Het hoofdbestuur van de onderwijsbond AOb heeft dit zondag laten weten. Voorzitter Liesbeth Verheggen van de AOb heeft daarop besloten haar functie neer te leggen.
De grootste onderwijsbond had de staking afgeblazen nadat er vrijdag een convenant was bereikt over 460 miljoen euro extra voor het onderwijs, wat Verheggen zag als een eerste stap op weg naar structurele oplossingen. Volgens de voorzitter had ze het convenant met minister Arie Slob echter niet zo snel moeten ondertekenen, maar het in het weekeinde aan het hoofdbestuur moeten voorleggen en een ledenraadpleging moeten houden. Ze stapt daarom nu op.
Het besluit om de staking te schrappen leidde tot veel boze reacties bij de achterban, omdat een aanzienlijk deel van het geld eenmalig was. Na de kritiek op het convenant lieten PO in actie, een belangenclub voor onderwijzers in het basisonderwijs, en Leraren in Actie al weten toch te willen gaan staken. PO in actie noemt het besluit van de bond 'de enige juiste beslissing'. Leraren in Actie stelt dat het een 'onvermijdelijk besluit' was. En vullen aan: 'Het was een miskleun en een blunder dat ze de staking hadden geschrapt. Het is wel duidelijk dat ze totaal geen voeling hebben voor wat er leeft onder de docenten.'

Excuses

De bond meldde zaterdag nog dat de staking niet meer door kon gaan omdat er na het tekenen van het convenant geen juridische grond meer voor was. Maar volgens een woordvoerder van de bond hebben advocaten hier naar gekeken en kan de staking toch door gaan.
'We hebben enorme waardering voor alle collega's die heel hard werken om de staking tot een groot succes te maken, en we bieden onze excuses aan voor de ontstane verwarring. Wat nodig is, is een structurele investering in onderwijs. We gaan met onze leden in gesprek, te beginnen op de algemene vergadering van maandag.'

Deal

Dat het onderwijs toch gaat staken, betekent niet dat de afspraken met het kabinet over extra geld niet doorgaan. Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) 'blijft staan voor onze afspraken' en zal die gewoon uitvoeren, zegt hij. 'Het doel van het akkoord is om zoveel mogelijk krachten te bundelen om het personeelstekort in het onderwijs verder aan te pakken', zegt Slob.