Brandweermannen niet ontslagen voor reanimatiefoto's neergeschoten Kelvin Maynard

Kelvin Maynard I
Kelvin Maynard I © Studio Alphen
ALPHEN AAN DEN RIJN - De Amsterdamse brandweerlieden die foto's hebben gemaakt van het reanimeren van de neergeschoten voetballer van Alphense Boys Kelvin Maynard worden niet ontslagen. Wel treft brandweercommandant Tijs van Lieshout een zogenoemde interne disciplinaire maatregel voor het maken van de beelden, die volgens hem niet door de beugel konden.
Van Lieshout baseert zijn besluit op een onderzoek van een extern bureau, zo schrijft hij in een brief. Hij noemt de 'oproep van buitenstaanders om ze eruit te flikkeren' disproportioneel. Naast de interne maatregel wil de commandant dat de direct betrokkenen langsgaan bij een aantal basisscholen om met leerlingen van groep acht te spreken over de gevolgen van filmen bij ongelukken.
Ex-profvoetballer en speler van Alphense Boys Maynard werd op 18 september doodgeschoten in een auto, die daarop met hoge snelheid in een brandweerkazerne belandde in Amsterdam-Zuidoost. Daarna circuleerden er foto's van de plaats delict, onder andere ook van de reanimatie. Omdat toen al duidelijk was dat er geen persfotografen in de buurt waren, rezen er vermoedens dat hulpverleners foto's hadden gemaakt. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) uitte zijn ongenoegen over de gemaakte foto's en er volgden vragen vanuit de Tweede Kamer. De brandweerlieden gaven vervolgens toe dat zij foto's hadden gemaakt.

'Diepe indruk op alle betrokkenen'

Brandweercommandant Van Lieshout biedt de nabestaanden van het slachtoffer zijn 'oprechte excuses' aan. 'Dit had niet mogen gebeuren, de betrokken medewerkers hadden beter moeten weten.' Hoewel de commandant het maken van foto's van incidenten 'not done' vindt, houdt hij ook rekening met 'het bijzondere gegeven' dat de schietpartij eindigde met een slachtoffer op de kazerne. 'Dit heeft diepe indruk gemaakt op alle betrokkenen.'