Minister wil van Waalsdorpervlakte en Oranjehotel rijksmonumenten maken

De koning bezoekt Doodencel 601
De koning bezoekt Doodencel 601 © ANP
DEN HAAG - De Waalsdorpervlakte en het Oranjehotel worden voortaan beschermd als waardevol erfgoed. Ze moeten bewaard blijven om de herinnering aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog levend te houden, schrijft verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven dinsdag aan de Tweede Kamer. Van Engelshoven wil van de twee gedenkplaatsen rijksmonumenten maken.
In het Oranjehotel, zoals de Scheveningse gevangenis tijdens de Duitse bezetting al gauw werd genoemd, hielden de bezetters tal van verzetsmensen gevangen. Honderden van hen werden vervolgens naar de Waalsdorpervlakte in de duinen bij Wassenaar gebracht om er te worden doodgeschoten.
Volgens de minister is veel erfgoed dat herinnert aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland goed beschermd. Het Oranjehotel en de Waalsdorpervlakte zouden dat niet zijn. Daarbij volgt de minister adviezen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Volgens de RCE gaat het bovendien niet alleen om bescherming van het monument zelf, maar ook 'om een respectvolle omgang en betekenisgeving'.

Joodse begraafplaatsen

De minister trekt verder 2,5 miljoen euro uit om Joodse begraafplaatsen in Nederland te onderhouden en restaureren. Ze maakt daarvoor samen met de Joodse gemeenschap een plan. Bovendien gaat ze kijken of kunst die in de oorlog van Joden is gestolen, vaker terug kan naar de rechtmatige eigenaren.