Verdachte betrokkenheid dood Orlando Boldewijn in januari voor rechter

De politie zocht met duikers naar de vermiste Orlando Boldewijn
De politie zocht met duikers in het water bij de Haagse straat Böttgerwater naar de vermiste Orlando Boldewijn © ANP
DEN HAAG - De 29-jarige man uit Den Haag die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Orlando Boldewijn staat in januari voor het eerst voor de rechter. De 17-jarige Rotterdammer kwam begin vorig jaar na een afspraak niet thuis. Zijn lichaam werd een week later in het water aan het Böttgerwater in de Haagse wijk Ypenburg gevonden. De zaak wordt in januari nog niet inhoudelijk behandeld.
Boldewijn had op 18 februari vorig jaar een date met een man die hij had leren kennen via de datingapp Grindr. Na zijn afspraakje kwam de jongen niet thuis en de politie sloeg snel alarm. Ruim een week later werd het lichaam van Boldewijn gevonden in het water in de wijk Ypenburg. Omdat het lichaam lang in het water heeft gelegen, was het voor de politie niet meer mogelijk om de doodsoorzaak vast te stellen. Daardoor kan niet worden vastgesteld of Boldewijn door geweld om het leven is gekomen.
In april van dit jaar hield de politie een op dat moment 27-jarige man aan voor betrokkenheid bij de dood van de Rotterdamse tiener. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de Hagenaar Boldewijn in het water zien liggen en heeft hij hem daar laten liggen zonder hulp te bieden. Enkele dagen later moest het OM de verdachte weer vrijlaten, omdat er niet voldoende bewijs tegen hem was.

Mishandeling met dood tot gevolg

Toch is het onderzoek voortgezet. Zo heeft de politie eind juli uitgebreid onderzoek gedaan op de vindplaats van het lichaam van Boldewijn. Blijkbaar heeft dit voldoende bewijs opgeleverd voor een rechtszaak. De inmiddels 29-jarige man wordt mishandeling met de dood tot gevolg en dood door schuld verweten.
Op 27 januari zal de verdachte voor het eerst voor de rechter moeten verschijnen voor de rechtbank in Den Haag. Dit is een regiezitting, waar onder meer de planning van de rechtszaak besproken zal worden. Waarschijnlijk wordt die dag bekend wanneer de inhoudelijke behandeling plaats zal vinden.