Instellingen

Geen onderzoek naar 'stiekeme' rol stadsbestuur Gouda bij Turfmarktkerk

De gemeenteraad van Gouda vergaderde over de Turfmarktkerk
De gemeenteraad van Gouda vergaderde over de Turfmarktkerk © Omroep West
De Turfmarktkerk in Gouda
De Turfmarktkerk in Gouda © Omroep West
GOUDA - Een meerderheid van de gemeenteraad van Gouda wil geen raadsenquête naar de rol en besluitvorming van burgemeester en wethouders in de kwestie rond de Turfmarktkerk. Dat besloot de raad woensdag tijdens de gemeenteraadsvergadering. Een motie van de oppositie werd met 14 tegen 19 stemmen verworpen.
De pijlen van de raad richten zich vooral op de wethouders Rogier Tetteroo (PvdA) en Thiery van Vugt (D66). Zij zouden de raad meerdere keren 'onvolledig en onjuist' hebben geïnformeerd. Dat is een politieke doodzonde. De eigenaar van de leegstaande kerk aan de Turfmarkt, Khalid Boutachekourt, zegt dat de gemeente hem langere tijd voorliegt en tegenwerkt.
Zijn plannen voor de verbouwing werden gedwarsboomd, het bestemmingsplan werd stiekem aangepast en de sloop mocht hij niet zelf regelen en werd gedaan door een veel duurdere aannemer die de gemeente had aangewezen. De rekening, negen keer zo hoog als zijn eigen plan, moest Boutachekourt wel zelf betalen.

Gemeente zwijgt, oppositie gefrustreerd

De gang van zaken kwam in oktober na maanden boven tafel nadat hij een beroep had gedaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Op basis van die vrijgekomen gegevens stelde Boutachekourt een rapport op. Hij stelde de gemeente aansprakelijk.
De gemeente Gouda en de verantwoordelijke wethouders willen steeds maar niet ingaan op de beschuldigingen die worden geuit, omdat Boutachekourt een rechtszaak heeft aangespannen. Ook in debatten hield de gemeente de kaken stijf op elkaar, gesteund door de coalitiepartijen en tot frustratie van de oppositie. Volgens hen is een raadsenquête de enige manier om de kwestie rond de Turfmarktkerk opgehelderd te krijgen. Bij een raadsenquête wordt een onderzoekscommissie van raadsleden ingesteld die onderzoek doen naar het functioneren van het gemeentebestuur op een bepaald onderwerp.

‘Strategie gemeente één groot vraagteken'

Initiatiefnemer Jan de Koning (Gemeente Belangen Gouda) hekelde woensdag de gebrekkige informatievoorziening door de gemeente, die na anderhalf jaar door het WOB-verzoek wel op gang kwam. Vertrouwelijke informatie bleek feitelijk onjuist. Ook de strategie achter de besluiten van de gemeente is hem één groot vraagteken.
De Koning en zijn medestanders willen de onderste steen boven krijgen. Een commissie uit de raad zou een enquête voorbereiden. Betrokkenen kunnen dan onder ede worden gehoord. 'Of wij nou last hebben van tunnelvisie of de andere kant, laten we proberen daar uit te komen.' Maar het zaad van zijn verzoek sloeg op de rotsen.

'Enquete te vroeg, eerst rechter'

Wethouder Thierry van Vugt beperkte zich in het debat tot de mededeling dat 'het college zich volstrekt niet herkent in het geschetste beeld'. Punt. Volgens de collegepartijen is het nog te vroeg voor een enquête. De rechter moet eerst maar oordelen. Voorlopig zijn de verhoudingen in de gemeenteraad van Gouda behoorlijk bekoeld, stelde één van de raadsleden vast.
De eigenaar van de Turfmarktkerk, Khalid Boutachekourt, is zwaar teleurgesteld. 'Mijn rechtsgevoel is behoorlijk aangetast', zegt hij na afloop van het debat. 'De onderste steen moet boven komen en daarvoor was de enquete een goed middel geweest. De rechtszaak kan nog jaren duren. Dan zijn de wethouders allang weg.'