'Iraanse vluchtelingen Den Haag bespioneerd door Iran'

DEN HAAG - Vier Iraanse vluchtelingen uit Den Haag en omgeving zijn langere tijd in de gaten gehouden door een man die in Zweden terechtstaat voor spionage. Dat meldt het onderzoeksprogramma Argos van de VPRO. De vier Nederlanders worden als getuigen gehoord.

De Zweeds-Iraanse journalist Raghdan al-K. staat in Zweden terecht voor spionage. Hij heeft volgens justitie langere tijd Iraanse vluchtelingen in de gaten gehouden. Dat deed hij door te infiltreren in chatgroepen op internet, maar ook door foto's te maken van mensen bij demonstraties, nummerborden van auto's en soms zelfs van woonhuizen. Dat zegt de Zweedse aanklager Hans-Jörgen Hanström.

Op deze manier zou de man informatie over vluchtelingen uit Iran hebben vergaard en hebben doorgespeeld aan de Iraanse overheid. De aanklager zegt daarvoor verschillende bewijzen in handen te hebben: 'We hebben hem langere tijd afgeluisterd, en bij huiszoekingen hebben we verschillende computers en telefoons in beslag genomen. We hebben veel materiaal gevonden', zegt hij in een gesprek met Argos.

Foto's en inloggegevens

Een van de telefoons die bij Al-K. werd gevonden was een 'operational telephone', zegt Hanström. Er werd enkel mee gebeld naar één nummer in Iran, verder niet. Ook is de aanklacht gebaseerd op gegevens uit andere telefoons, chat-gesprekken en foto's. Bijvoorbeeld van internetrouters inclusief de inloggegevens van zijn 'slachtoffers' en veel foto's van mensen, bijvoorbeeld bij de opening van een televisiezender in Den Haag.

Of er een link is tussen de man die nu in Zweden terecht staat en de moord op de Iraanse activist Ahmad Mola Nissi in Den Haag in 2017 weet de aanklager niet. Toenmalig minister Blok van Buitenlandse Zaken zei toen al te vermoeden dat Iran achter deze moord, en een moord in Almere zat.

'Contact met nabestaanden'

De man die nu in Zweden wordt vervolgd, heeft na de moord op Mola Nissi, contact gehad met nabestaanden en mensen die met hem werkten. 'Hij wilde foto's van mensen die bij zijn begrafenis waren', zegt aanklager Hanström. Voor het onderzoek is de Zweedse justitie ook in Nederland geweest. Of er is samengewerkt met de AIVD of de Nederlandse justitie wil de aanklager niet zeggen.

De zaak tegen Raghdan al-K begint 19 november in Zweden.

Meer over dit onderwerp:
IRAN SPIONAGE LIQUIDATIE DEN HAAG
Deel dit artikel: