'Ik til er zwaar aan dat u iemand neerslaat die gewoon zijn burgerplicht doet’

Verslaggevers politie en justitie | Tekening: Theresa Hartgers
Verslaggevers politie en justitie | Tekening: Theresa Hartgers
LEIMUIDEN - 'Ik was veel te dronken om die man zo hard te kunnen slaan.' Met deze reactie komt Daniel O. (31) op de proppen als de rechter hem vraagt waarom hij op 30 juli in Leimuiden een 64-jarige man neersloeg. Daniel, gekleed in een joggingpak en met gemillimeterd haar, zit in het beklaagdenbankje tegenover de rechter. Justitie denkt dat hij uithaalde, omdat het slachtoffer hem betrapte toen Daniel een auto in de fik stak.
Die auto bleek achteraf de bedrijfsauto te zijn van Daniels oude werkgever, een bouwbedrijf uit Leimuiden. Sowieso lijkt Daniel enige wrok te koesteren tegenover zijn oude baas. Drie maanden eerder, toen hij nog werkzaam was bij het bedrijf, stal hij namelijk een pinpas van zijn werkgever en ging daarmee aan de haal. Daniel in de rechtbank: 'Ik had gewoon recht op dat geld. Mijn leidinggevende betaalde mij niet uit, dus op deze manier heb ik mijn eigen geld teruggepakt'.
Terug naar 30 juli. Daniel heeft een feestje gehad op het industrieterrein waar ook het kantoor van zijn oude werkgever is gevestigd. Waarom hij daarna naar het bouwbedrijf gaat weet hij niet meer, maar hij tikt daar een ruitje in van één van de bedrijfsauto’s. Dat hoort de buurman van een garage er tegenover. De 64-jarige man komt poolshoogte nemen.

Na een harde vuistslag valt de man achterover op de grond

Zelf is deze garagehouder niet bij de zitting aanwezig. De officier van justitie vertelt wat hij eerder heeft verklaard: hij zag Daniel met een aansteker bij de auto staan en maakte een foto, waarna het misging. De officier van justitie: 'De verdachte ziet het slachtoffer, rent op hem af en geeft hem met zijn vuist een knal. Zo hard dat de man achterover op de grond valt, waarbij zijn bril kapot gaat.'
'Waarom deed u dat?', vraagt de rechter fel. Volgens Daniel heeft hij de man helemaal niet geslagen, ook van brandstichting zegt hij niets te weten. Hij zou daar naar eigen zeggen ook veel te dronken voor zijn geweest. Dronken was hij inderdaad: uit een blaastest op het politiebureau blijkt Daniel een alcoholgehalte van 900 microgram in zijn bloed te hebben. Ter indicatie: als hij met die hoeveelheid achter het stuur hebben gezeten, zou zijn rijbewijs zijn afgepakt.

'Een gewelddelict op de koop toe'

De wraakacties van Daniel tegen zijn oude baas kunnen volgens de officier echt niet door de beugel. 'Welke reden u hier ook voor had: dit kan gewoon niet. Ook de brandstichting had veel erger kunnen aflopen. De auto had kunnen ontploffen.' Ze eindigt haar betoog verbolgen: 'En dan nog een geweldsdelict op de koop toe'.
Die vuistslag neemt ook de rechter Daniel zeer kwalijk. Ze veroordeelt hem tot zes maanden gevangenisstraf waarvan twee voorwaardelijk. De politierechter: 'Ik til er zwaar aan dat u iemand neerslaat die zijn burgerplicht doet. Dat vind ik buitengewoon ernstig. U zegt hartstikke dronken te zijn geweest, maar dat is geen excuus. Dat komt voor uw eigen rekening.'
In het kader van de privacy zijn de namen gefingeerd.
Dit is een artikel in de reeks 'Bij de politierechter'. Meer verhalen lezen?