Dean P. en OM in hoger beroep na uitspraak granaataanslag in Delft

De coffeeshop aan de Peperstraat werd geraakt door handgranaat met metalen balletjes
De coffeeshop aan de Peperstraat werd geraakt door handgranaat met metalen balletjes © John van der Tol
DELFT - Zowel Dean P. als het Openbaar Ministerie gaan in beroep na de uitspraak van de rechter rond de granaataanslagen in Delft. De 24-jarige man werd vrijgesproken voor het plegen van twee aanslagen op twee coffeeshops in Delft. Wel werd hij veroordeeld voor het hebben en verkopen van wapens.
Het OM had een celstraf van acht jaar geëist tegen P. voor het laten ontploffen van twee handgranaten bij coffeeshops The Game en The Future. De rechter oordeelde dat niet bewezen kon worden dat P. betrokken was bij het gooien van de granaat. Hij werd wel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden voor het hebben en verkopen van wapens en het beïnvloeden van getuigen.
Voor advocaat Irma Groenendijk van P. kwam het hoger beroep van het OM niet als een verrassing. 'Het OM heeft hoog ingezet met een celstraf van 8 jaar. Dus als er dan 21 maanden uitkomt, dan is dat verschil heel groot. Dus het hoger beroep kwam niet als een verrassing. Het was wachten tot het moment dat het bericht zou komen.'

Volste vertrouwen

In de zaak werd hoofdverdachte Michael B. wel schuldig bevonden en veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar. Beide mannen hebben de hele rechtszaak ontkend iets met de zaak te maken te hebben. Voor P. was dit de reden om zelf ook in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. 'Wij zijn het niet eens met de veroordeling voor het hebben en verkopen van wapens', legt zijn advocate uit.
Groenendijk ziet het hoger beroep in ieder geval met vertrouwen tegemoet. 'Ik heb nog niet alle informatie van het OM ontvangen, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat mijn cliënt weer wordt vrijgesproken van het plegen van de aanslag.'