VNO-NCW West: 'Tekort aan bedrijfsruimte moet hoofdonderwerp zijn bij Haagse formatie'

DEN HAAG - Het acute tekort aan fysieke ruimte voor bedrijven moet in de onderhandelingen van VVD, D66 en GroenLinks met CDA en PvdA voor een nieuwe Haags college hoofdonderwerp van gesprek zijn. Die oproep deed scheidend directeur Bert Mooren van werkgeversorganisatie VNO-NCW West zaterdagochtend in het radioprogramma Spuigasten op Den Haag FM.
Volgens de scheidend directeur dreigen bedrijven in Den Haag vast te lopen wanneer ze willen uitbreiden en is het voor nieuwe bedrijven lastig om zich in Den Haag te vestigen. Mooren: ‘De oorzaak daarvan is dat Den Haag nog nauwelijks aanbod heeft voor kleinschalige bedrijfsruimte en voor bedrijfsterreinen. Deze situatie zet een rem op de economische ontwikkeling van de stad en is schadelijk voor de arbeidsmarkt, omdat er geen fysiek ruimte meer is voor nieuwe bedrijvigheid en nieuwe banen.' Volgens Mooren vertrekken bedrijven die niet kunnen uitbreiden uit Den Haag. Ook denkt hij dat bedrijven die zich in Den Haag willen vestigen 'aan onze neus voorbij zullen gaan'.
Niet alleen het gebrek aan ruimte voor bedrijven is volgens Mooren een probleem, ook ligt de focus volgens hem te veel op het creëren van woonruimte. 'De woningbouwopgave is enorm belangrijk voor Den Haag en de regio, maar door de voortdenderende woningbouwtrein is de betekenis van bedrijfsterreinen voor de regionale economie teveel uit het zicht geraakt', vindt Mooren. 'Ik hoop dat die nu echt hoger op de agenda van het gemeentebestuur van Den Haag komt. Want duizenden woningen en op den duur honderdduizend inwoners erbij en tegelijk duizenden banen eraf, is schadelijk voor de toekomst van Den Haag', aldus de scheidend directeur.

Duidelijke boodschap

De boodschap die Mooren heeft voor het nieuwe college is duidelijk: 'Ik roep de onderhandelaars voor het nieuwe college van burgemeester en wethouders op om het acute tekort aan fysieke ruimte voor bedrijven tot een hoofdonderwerp van gesprek te maken.'
De oplossingen voor meer ruimte voor bedrijven zijn volgens Mooren ook te vinden in regionaal verband. 'Het stadsbestuur van Den Haag, de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag zullen met elkaar aan tafel moeten gaan om gezamenlijk een nieuwe bedrijfsterreinen-strategie te maken. In de directe omgeving van de A4, de A12 en de A13 en ook nog in de stad zelf liggen kansen voor het ontwikkelen van nieuwe bedrijfsruimte.' Volgens Mooren zijn ondernemers er bij gebaat dat er voor elk bedrijventerrein in Den Haag een heldere visie is 'die een einde maakt aan de bestaande onzekerheid'. Volgens de directeur van de werkgeversorganisatie zullen ondernemers dan pas Den Haag weer weten vinden. 'Ondernemers zullen investeren wanneer er duidelijkheid en zekerheid is.’