Drie verdachten van vernielingen bij bijeenkomst Kick Out Zwarte Piet vrijgelaten

DEN HAAG - Drie van de vijf personen die zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging en poging tot brandstichting bij een bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet zijn vrijgelaten. De drie zijn verhoord en werden zaterdag aan het einde van de dag vrijgelaten, maar blijven wel verdachten in het onderzoek. Twee mannen van 25 en 22 jaar uit Den Haag zitten nog vast.

De landelijke bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in de Beatrijsstraat in Den Haag werd vrijdagavond met geweld verstoord. Mensen zouden met vuurwerk hebben geprobeerd het pand in de Beatrijsstraat binnen te komen. Op foto's is te zien dat ruiten van het pand kapot zijn. Ook de achterruit van de auto van Mitchell Esajas, voorman van Kick Out Zwarte Piet, werd ingeslagen.

'Het onderzoek gaat onverminderd door en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten', aldus de politie. De politie heeft zaterdag uitgebreid onderzoek gedaan. De verdachten zijn uitgebreid verhoord, er is een buurtonderzoek gedaan en getuigen zijn gehoord. Vanuit de politiek werd met afschuw op de gebeurtenis gereageerd. Een aantal Haagse politieke partijen hebben een spoeddebat in de gemeenteraad aangevraagd.

Roep om bescherming

KOZP noemt het geweld zaterdag in een verklaring een 'daad van terreur'. De actiegroep roept premier Mark Rutte, het ministerie van Justitie en Veiligheid, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en burgemeesters op om demonstranten tegen Zwarte Piet bij de komende intochten van Sinterklaas te beschermen.

Jerry Afriyie van KOZP zegt in een toelichting dat de politie vrijdagavond adequaat is opgetreden nadat de deelnemers aan de bijeenkomst de politie hadden gebeld, maar dat de politie gezien communicatie op sociale media ook had kunnen weten dat de KOZP-bijeenkomst verstoord zou worden.

LEES OOK: Minister Grapperhaus: vrije debatcultuur niet beïnvloeden met geweld

Meer over dit onderwerp:
KICK OUT ZWARTE PIET DEN HAAG POLITIE ONDERZOEK
Deel dit artikel: