'Honselse' granaten onschadelijk gemaakt op strand

Tijdens werkzaamheden in Honselersdijk werden granaten uit de Eerste Wereldoorlog gevonden
Tijdens werkzaamheden in Honselersdijk werden granaten uit de Eerste Wereldoorlog gevonden © Twitter Wijkagent Honselersdijk
HONSELERSDIJK - De geschutsgranaten die vorige maand zijn gevonden bij werkzaamheden aan de Zwaansheulbrug in Honselersdijk, zijn deze maandag tot ontploffing gebracht op het strand in 's-Gravenzande. Dat meldt mediapartner WOS op basis van tweets van wijkagent Frank Cramer van Honselersdijk. Cramer was daarbij aanwezig om een deel van het strand af te zetten voor bezoekers.
Na de vondst van de granaten werden de werkzaamheden bij de Middel Broekweg stilgelegd, meldt WOS. Uiteindelijk is men op elf Franse geschutsgranaten uit de Eerste Wereldoorlog gestuit die door de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt. Volgens een militair historicus gaat het om buitgemaakte munitie, zogenoemd Beute Geschütz.
Inmiddels zijn de werkzaamheden bij de brug hervat. Daarvoor wordt nu ook een kraan gebruikt die 'tegen een stootje kan'. De kans bestaat namelijk dat er mogelijk nog meer munitie in de grond ligt. Het werk aan de brug duurt naar verwachting tot eind januari 2020. Tot die tijd is de Middel Broekweg in beide richtingen afgesloten. Ook vaarverkeer is niet mogelijk.