Boeren protesteren bij Catshuis Den Haag: 'Kunnen niet toestaan dat ons leven kapot gemaakt wordt'

Drukte bij het Catshuis tijdens het boerenprotest. I Twitter Maikel Coomans
Drukte bij het Catshuis tijdens het boerenprotestop 13 november. I Twitter Maikel Coomans
DEN HAAG - Bij het Catshuis in Den Haag staan woensdagochtend ongeveer tachtig boze boeren en boerinnen. In het Catshuis hebben premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten een lunchafspraak met een delegatie boeren om te praten over het stikstofbeleid. Rutte heeft bij zijn aankomst bij het Catshuis een aantal van de protesterende boeren uitgenodigd om ook mee te doen met het overleg.
Boerenorganisatie Agractie had boeren tot de actie opgeroepen. Agractie was boos omdat de premier en de landbouwminister ‘vergeten zouden zijn’ de boerenorganisatie uit te nodigen. Dinsdagavond werd bekend dat Agractie en het Landbouw Collectief – dat alle boeren vertegenwoordigt – ook mochten aanschuiven bij het gesprek, maar het voorgenomen protest gaat desondanks door.
'Wij zoeken de verbinding', laat een van de woordvoerders van de boeren weten. 'Wij kunnen echter niet toestaan dat ons gezin en ons leven kapot gemaakt worden door de stikstofbesluiten.'

Met 120 voertuigen

De actievoerders hadden dinsdag aangegeven dat ze met ongeveer 120 landbouwvoertuigen richting Den Haag zouden komen. Inmiddels staan er vele tientallen tractoren geparkeerd bij het Catshuis. De voertuigen zijn voorzien van protestborden met teksten als 'No farmers no food', "t Is de vraag, hoe vaak nog naar Den Haag' en 'Stelletje idioten helpt NL naar de kloten'.
Een van de actievoerende boeren geeft aan dat deze actie niet is bedoeld om te rellen of gekke dingen te doen. 'Maar het moet wel werkbaar blijven in deze sector. Er moeten niet nog meer regels bij komen.' De politie verwacht geen problemen en zegt dat het protest goed is doorgesproken met de actievoerders.

Malieveld

Half oktober protesteerden de boeren ook al in Den Haag. Veel boeren kwamen toen met hun materieel naar het Malieveld. Volgens eigenaar Staatsbosbeheer veroorzaakte dit behoorlijk wat schade. Het gras was op meerdere plekken 'compleet kapotgereden'.