Vijftien jaar cel voor doden zakenpartner in Alphen

Rik B. tijdens een eerdere zitting | Tekening: Theresa Hartgers
Rik B. wordt verdacht van de moord op zijn zakenpartner | Tekening: Theresa Hartgers
ALPHEN AAN DEN RIJN - De 59-jarige Rik B. uit Alphen aan den Rijn moet vijftien jaar de cel in voor doodslag op zijn zakenpartner Aldrik Frik. De rechtbank in Den Haag is ervan overtuigd dat hij zijn 54-jarige compagnon om het leven heeft gebracht met een touw en een bijl. Naast de celstraf moet B. ook een schadevergoeding van 20.000 euro aan de weduwe van het slachtoffer betalen.
Frik werd op 3 augustus 2018 vermoord in het bedrijfspand waar hij en de verdachte een communicatiebureau hadden. Volgens B. vond hij zijn compagnon toen hij het kantoor binnenkwam. Frik was toen al overleden. Maar de rechtbank gelooft dat verhaal niet.
Twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak betoogde het Openbaar Ministerie (OM) dat B. al een uur eerder op kantoor kwam dan hij aan de politie had verteld. En dat hij in dat uur het slachtoffer heeft gewurgd en met een bijl op het hoofd heeft geslagen. Bewijs daarvoor lag volgens het OM onder meer in de gegevens van de telefoon, de autosleutel, de computer van B, in camerabeelden waarop zijn auto te zien is onderweg naar het kantoor, en in de bloedspatten op zijn kleding

Genoeg bewijs

B. hield tijdens de zitting vol dat die gegevens niet kloppen, en dat er iets mis moet zijn geweest met de techniek van zijn telefoon en autosleutel. Ook wees zijn advocaat erop dat er geen DNA van de verdachte is gevonden op de bijl.
De rechtbank gelooft het verhaal van B. niet en noemt het technisch bewijs overtuigend genoeg om tot een veroordeling te komen. Het OM eiste twee weken geleden vijftien jaar cel voor doodslag, omdat er geen sprake zou zijn geweest van een vooropgezet plan. De rechtbank volgt die eis. Het openbaar ministerie is tevreden met de uitspraak.