Nieuwe burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve beëdigd

De nieuwe burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve beëdigd door Commissaris van de Koning Jaap Smit.
De nieuwe burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve beëdigd door Commissaris van de Koning Jaap Smit. © Omroep West
GOUDA - Pieter Verhoeve (38) is de nieuwe burgemeester van Gouda. Onder grote belangstelling werd de SGP’er woensdagavond beëdigd door commissaris van de Koning Jaap Smit. Verhoeve volgt Mirjam Salet op die enkele maanden heeft waargenomen in Gouda, na het vertrek van Milo Schoenmaker.
Pieter Verhoeve was hiervoor zeven jaar burgemeester van Oudewater. Tot 26 september 2013 was hij drager van de rode lantaarn, de aanduiding voor de jongste burgemeester van Nederland. Verhoeve is geboren in Alblasserwaard en begon zijn politieke carrière in 2006 als burgerraadslid voor ChristenUnie/SGP in Dordrecht.
Zijn beëdiging werd bijgewoond door een groot aantal vrienden en familieleden, onder wie zijn vrouw, drie van zijn vier dochters en SGP-voorman Kees van der Staaij. Ook de Goudse oud-burgemeesters Salet, Schoenmaker en Cornelis zagen hoe de hervormde SGP-burgemeester de gelofte aflegde.

Verhoeve blijft in Oranje

Commissaris Smit roemde in zijn speech de actieve en ambitieuze nieuwkomer, die een aantal nevenfuncties aanhoudt. Hij blijft voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en voetballer van Oranje... voor burgemeesters.
Collega-burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn heette Verhoeve welkom als vertegenwoordiger van de buren uit het politiedistrict en voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters. Ze herinnert zich nog goed dat zij Verhoeve in 2012 leerde kennen als kandidaat-burgemeester van Oudewater: 'Een beetje a la Pippi Langkous: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.' Spies was in 2012 minister van BZK en heeft Verhoeve toen benoemd.

Audite et alteram partem

'Eindelijk begin ik aan mijn blijde intocht als burgemeester van Gouda’. Verhoeve refereerde daarmee aan Pieter Bas, de hoofdpersoon in het gelijknamige boek van van Godfried Bomans uit 1936. Maar in zijn toespraak beperkte Verhoeve zich niet tot voorlezen zoals hij het gewend is als vader van binnenkort vijf kinderen. Hij haalde ook eigen herinneringen op aan Gouda, vol historische verwijzingen.
Audite et alteram partem, luister ook naar de ander. Die leuze in de raadzaal van Gouda is de nieuwe SGP-burgervader de kern van de democratie. ‘Ongeacht je geloof, aard of gezindheid, ik ben de burgemeester van allemaal.’

Verhuizen naar Gouda

Eerder had Verhoeve al aangegeven dat hij dan wel burgervader maar vooraleerst váder is. ‘De vraag die ik het meest krijgt is: Wanneer gaan jullie naar Gouda verhuizen? Volgende maand eerst een baby, en als dan kerst achter de rug is gaan we over de verhuizing nadenken.’ De kinderen Verhoeve zitten al in Gouda op school. Ze hopen snel minder ver te hoeven fietsen.