Leidenaar aangehouden voor opruiende berichten over landelijke Sinterklaasintocht

© Richard Mulder
LEIDEN - Een 35-jarige Leidenaar is door de politie aangehouden vanwege uitlatingen op social media over de landelijke Sinterklaasintocht in Apeldoorn. Ook mannen van 38 en 41 jaar uit Utrecht zijn gearresteerd.
De drie worden verdacht van bedreiging, opruiing of het verspreiden van opruiende teksten op social media. Het zouden anti-zwarte-piet-activisten zijn, meldt de NOS. De mannen zijn donderdag en vrijdag aangehouden en zitten vast in een politiebureau voor nader onderzoek.
Advocaat Emil Tamas heeft bevestigd dat twee cliënten van hem, Michael van Z. van actiegroep De Grauwe Eeuw en Rogier M. tot de verdachten behoren. De politie wil niet bevestigen dat het om M. en Van Z. gaat. Wie de derde verdachte is, is nog onbekend. Tamas heeft vrijdag contact gehad met zijn cliënten, maar heeft nog niet te horen gekregen wat hen precies ten laste is gelegd. 'Ik vermoed dan ook sterk dat het om een preventieve aanhouding van het tweetal gaat', aldus Tamas. De mannen zijn bestuurslid van Majority Perspective, een stichting die vorig jaar zonder succes procedeerde tegen de NTR en de burgemeester van Zaanstad, om de intocht van Sinterklaas te laten verbieden.