Zwarte Piet-fans hangen honderden posters op in Den Haag

DEN HAAG - Aanhangers van Zwarte Piet hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag honderden posters opgehangen in Den Haag. 'Op winkels, op de pakjesboot, op de boot van gasten voor Sint, in de haven', zegt Peter Boelhouwer die de sinterklaasintocht in Den Haag organiseert. Inmiddels zijn de posters grotendeels verwijderd, meldt de gemeente.
De posters hingen rondom de route van Sinterklaas door de stad: van de haven, maar ook op winkels op de Frederik Hendriklaan. 'De posters zijn geplakt met behanglijm en voor je dat weg hebt. Het gaat om honderden posters. Het brengt bovendien schade toe aan partners met wie we samenwerken. Ik ging vanmorgen met veel energie van start, maar dit maakt verdrietig', vertelt Boelhouwer zaterdagochtend. 'De actie is misschien goed bedoeld, maar ondernemers moeten nu starten met het schoonmaken van hun ruiten voordat ze open kunnen. We gaan er toch een mooie dag van maken.'
Ook op een bus in de Scheveningse haven hangt een poster.
Ook op een bus in de Scheveningse haven hangt een poster. © Anita Janssen
De organisatie heeft een schoonmaakbedrijf ingehuurd om de posters zo snel mogelijk te verwijderen. Ook beveiligers, ondernemers en inwoners hielpen mee om de posters weg te krijgen. Het is onduidelijk wie er achter de actie zit.

Demonstratie Kick Out Zwarte Piet

Tijdens de intocht van Sinterklaas in Den Haag demonstreert Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zaterdag vanaf 13.00 uur op de Laan van Reagan en Gorbatsjov op de Koekamp. Ze wilden eerst demonstreren langs de route van de intocht van Sinterklaas, maar uit veiligheidsoverwegingen werd besloten dat niet te doen. 'De veiligheid van onze demonstranten staat voorop. We hebben heel veel overleg gehad met de politie en dit leek ons het beste', zei Mariam El Maslouhi van de groepering vrijdag.