Bijzonder huis met koninklijk tintje te koop in Sassenheim: 'Het is belachelijk luxe'

Het Oude Koningshuys
Het Oude Koningshuys © Omroep West
SASSENHEIM - Midden in het centrum van Sassenheim staat een bijzonder monument te koop: het Oude Koningshuys. Dit historische stulpje met koninklijke allure heeft een woonoppervlakte van 800 vierkante meter en kent onder meer veertien kamers, vier badkamers, een lift, een gigantische tuin en een chique oprijlaan. Aankoopprijs? Een kleine vijf miljoen euro. In het programma Op de Kaart van TV West brengen we een bezoek aan dit prachtige en bijzondere huis.
Het huis wordt momenteel nog bewoond door de 87-jarige Clementine Bayer-Looman. 'Ik woon hier nog in de zomermaanden', vertelt ze. 'Maar mijn man heeft afgelopen april helaas een herseninfarct gekregen. Hij ligt nu in een verzorgingstehuis. Daarom hebben we besloten om het na al die jaren te koop te zetten. Het gaat niet meer.'
Het Oude Koningshuys heeft niet alleen een koninklijke naam en uitstraling, maar heeft met onder meer stadhouder Willem III, de latere koning van Engeland, en de dochters van Willem van Oranje, ook koninklijke bewoners gehad. Bayer-Looman laat tijdens haar rondleiding bijzondere plekken in het optrekje zien, zoals de vroegere gevangenis die nu als wijnopslag fungeert en de verschillende slaap- en badkamers. 'Het is inderdaad belachelijk luxe', lacht ze als ze in haar eigen gigantische badkamer staat.
Binnenkijken in de 'koninklijke' villa 'het Oude Koningshuys' in Sassenheim

Verzameling gedecoreerde eieren

Aan het einde van de rondleiding laat de eigenaresse van het Oude Koningshuys een voor haar bijzondere ruimte zien: een kamer met honderden gedecoreerde eieren van kippen, ganzen, zwanen en struisvogels. 'Alles wat hier staat heb ik zelf gemaakt. Ook ben ik 54 keer naar Dallas (Amerika, red.) geweest om les erin te geven', vertelt Bayer-Looman terwijl ze een Amerikaans bruidsei laat zien. 'Kijk, dit ei geven ze dus bij het huwelijk. Maar daarin zit nog een ei, waarin ze de eerste tandjes van hun kinderen stoppen.'
De eieren van Clementine Bayer-Looman
De eieren van Clementine Bayer-Looman © Omroep West
Bayer-Looman weet nog niet waar de eieren naar toe gaan als ze gaat verhuizen. De Sassenheimse wil haar collectie graag doneren aan een museum, met de als enige voorwaarde dat het met Pasen wordt getoond, maar op dit moment is er nog geen interesse.
In het Omroep West-programma Op de Kaart rijden Jet, Pim en Annelies elke week kris kras door de regio om één plek onder de loep te nemen. Wat leeft er bij de mensen, hoe gastvrij zijn ze en waar zijn ze trots op? Deze week is het de beurt aan Sassenheim. Op de Kaart zie je elke donderdag om 17.00 uur op TV West, met een herhaling op ieder heel uur.