Geen voorstellingen meer in Leidschendams Veur Theater vanaf juli 2020

Het Veur Theater in Leidschendam
Het Veur Theater in Leidschendam © Het Veur Theater
LEIDSCHENDAM - Het Veur Theater in Leidschendam staakt per 1 juli 2020 zijn activiteiten. Zoals het er nu naar uitziet, heeft het theater niet voldoende geld om langer door te kunnen. 'We staan met onze rug tegen de muur', aldus directeur van het theater Oscar van Schijndel.
Op dit moment is er geen duidelijkheid of het theater volgend jaar genoeg geld heeft om de huur te betalen en om voorstellingen te boeken. Volgens het bestuur van het theater heeft wethouder Van Eekelen eind oktober geen duidelijkheid willen geven over het huurcontract en de subsidie voor de tweede helft van 2020.
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft in oktober besloten dat de twee theaters in de gemeente, het Veur Theater en Theater Ludens, vanaf 2021 onder één organisatie zullen vallen. Om dat in goede banen te leiden, is een organisatie met een onafhankelijke voorzitter in het leven geroepen die binnen een jaar met een uitgewerkt plan moet komen.

Kwartiermaker

Deze voorzitter, ook wel een kwartiermaker genoemd, moet na gesprekken met beide theaters met een voorstel komen voor hoe de samenwerking kan worden ingevuld. Dan zou er volgens de gemeente ook meer duidelijkheid komen over het huurcontract en de subsidie. Alleen: de gemeente heeft nog geen kwartiermaker aangesteld, dus voorlopig tast het theater nog in het duister.
Voor de eerste helft van 2020 heeft de gemeente in totaal 300.000 euro toegekend aan de twee theaters in Leidschendam, waarvan 44.000 euro voor het Veur Theater. Daarvan is echter pas 15.000 euro zeker. De rest is afhankelijk van de invulling van de samenwerking met Theater Ludens. Het Veur Theater zegt hier niet op te kunnen wachten: het huurcontract loopt op 1 juli 2020 af en om te overleven heeft het theater 48.500 euro nodig. Daarom heeft besloten om voor het theaterseizoen 2020-2021 geen voorstellingen te boeken.

Bestuur privé aansprakelijk

'Het getuigt van onbehoorlijk bestuur als men zonder zekerheid verplichtingen aan gaat', zegt directeur Oscar van Schijndel. 'Hierdoor zouden de bestuursleden zelfs privé aansprakelijk kunnen worden gesteld.'
De gemeente zegt het Veur Theater graag te willen behouden. 'We zijn constructief met beide theaters in gesprek over verregaande samenwerking en de toekomst. Door deze samenwerking streeft de gemeente er naar beide podia te behouden, zoals door de gemeenteraad unaniem besloten op 8 oktober 2019.'