Tien jaar cel voor Pakistaan die dreigde met terroristische aanslag op Wilders

Junaid I. tijdens een eerdere pro-forma zitting.
Junaid I. tijdens een eerdere pro-forma zitting. © ANP
DEN HAAG - De Pakistaan die Geert Wilders bedreigde in een filmpje dat hij op Den Haag Centraal opnam moet 10 jaar de gevangenis in. Dat is vier jaar langer dan het Openbaar Ministerie had geëist. Volgens de rechter is een terroristisch motief bewezen en krijgt Junaid I. daarom een hogere straf dan door het OM was bepleit.
Wilders had vorig jaar een cartoonwedstrijd uitgeschreven voor spotprenten over de profeet Mohammed. De 27-jarige I. hoorde in Frankrijk van deze wedstrijd en kwam naar Den Haag. Hier nam hij op het Centraal Station een filmpje op waarin hij een aanslag aankondigde op de PVV-leider of de Tweede Kamer. 'Mijn doelwit is die onbeschaafde. Ik zal die hond naar de hel sturen', zo kondigde I. aan.
De Pakistaan plaatste het filmpje op Facebook, waar het 150.000 keer werd bekeken. Tijdens de behandeling van de zaak verklaarde de Pakistaan dat hij als doel had dat de wedstrijd zou stoppen en dat hij Wilders niet echt wat aan wilde doen. Een dag nadat I. de beelden had geplaatst werd hij op het station aangehouden.

Missie niet volbracht

De rechter gelooft niets van de verklaring van de Pakistaanse man. 'Ook in de gevangenis zegt de verdachte tegen zijn moeder dat zijn missie nog niet is volbracht. Terwijl de cartoonwedstrijd toen al was afgeblazen', zo blijkt uit het vonnis. Volgens de rechter was het doel niet om de bevolking schrik aan te jagen, maar had I. het alleen op Wilders gemunt. Omdat er met een moord op Wilders een ontwrichting van de parlementaire waarden zou zijn is de Pakistaan volgens de rechter schuldig aan het voorbereiden van een moord met terroristisch oogmerk.
Volgens deskundigen is er een kans op herhaling en zijn er risicofactoren voor gewelddadig extremisme. Bovendien heeft de verdachte tijdens de zitting verklaard dat het filmpje hem een positief imago in Pakistan heeft gegeven. Omdat een aanslag een golf van angst, afschuw en een gevoel van onveiligheid over Nederland zou doen afgaan vindt de Haagse rechtbank een hogere straf dan de geëiste zes jaar noodzakelijk.