Dit zijn de regionale winnaars van de Café Top 100

DEN HAAG - Maandagavond werd de ranglijst van de honderd beste Nederlandse cafés bekendgemaakt door vaktijdschrift Misset Horeca. De Voogd in Sassenheim scoort met een vijfde plek het hoogst van alle cafés in onze regio. De Klomp in Delft greep net naast een plek in de top tien in de jaarlijkse Café Top 100. Den Haag viel dit jaar niet in de prijzen.

Aan de Café Top 100 doen ieder jaar tientallen Nederlandse cafés mee. Dit jaar was Rotterdam de grote winnaar met zeker acht cafés in de top 100. Den Haag moest het ontzien dit jaar met geen enkel café op deze ranglijst. Wel mag de stad zich de trotse eigenaar noemen van de winnaar van vorig jaar: café Huppel The Pub. Dat stond dit jaar in de eregalerij.

Scorekaart

De strijd voor de felbegeerde titel van 'Beste Café' wordt niet alleen in de grote steden uitgevochten. Zo wist eetcafé de Voogd uit Sassenheim een sterke vijfde plaats te behalen. De Klomp uit Delft — ook nog eens het oudste café van de stad — stond op de elfde plaats. Ook De Sjees uit Delft stond op de lijst, alleen iets lager met plek nummer 27. Het Leidse Olivier moest het doen met de 29ste plaats. De regio doet het wel vaker goed in de ranglijst, maar een eerste plaats werd slechts eenmaal behaald.

De lijst wordt bepaald tijdens verschillende rondes. Eerst gaat de jury anoniem langs bij alle deelnemers — die zichzelf moeten aanmelden — om te kijken hoe het café er op alle fronten voor staat. Juryleden kijken naar de medewerkers, de service, de hygiëne en de kwaliteit van het eten en drinken dat er geserveerd wordt. Tijdens de tweede ronde gebeurt dit nogmaals, maar dan met anonieme 'mystery guests' die het café evalueren vanuit het perspectief van een gast. Bij de derde ronde kondigen de juryleden zich van tevoren aan en wordt er een kijkje genomen achter de schermen. Aan het einde krijgen alle deelnemers een scorekaart met daarop de plus- en minpunten zodat er verbetering kan plaatsvinden.

'Liefde in deze zaak'

Café Huppel The Pub mocht als winnaar van de verkiezing van vorig jaar dit keer plaatsnemen in de jury. Eline van Urk Dam omschrijft het Rotterdamse Sijf - dat de verkiezing dit jaar won - als een zaak met karakter. 'Sijf heeft een mooi assortiment, het eten is er fan-tas-tisch... er zit liefde in deze zaak.'

Van Urk Dam vertelt dat de titel 'Café van het jaar' Huppel The Pub de afgelopen maanden bepaald geen windeieren heeft gelegd. 'Het is ongelofelijk wat dit ons heeft gebracht', vertelt ze. 'De mensen stonden hier rijendik voor de deur. Zo druk als het afgelopen jaar hebben wij het nog nooit gehad.' De eerstkomende tijd neemt Huppel The Pub even niet deel aan de verkiezing die georganiseerd wordt door vakblad Misset Horeca. Van Urk Dam lacht: 'We willen even de vaste gasten van ons wat rust geven.'

Irish pub

Den Haag herbergt dit jaar overigens wel de beste Irish pub van de wereld. Die titel ging - tijdens de uitreiking van de Irish Hospitality Global Awards in Dublin op 8 oktober - naar O'Casey's.

Meer over dit onderwerp:
MISSET HORECA CAFÉ TOP 100
Deel dit artikel: