Den Haag stelt strengere eisen aan vechtsportgala's

Vechtsportgala.
NLD-20030315-ROTTERDAM: Zondag werd in Ahoy Rotterdam het vechtsportgala gehouden. Naast de profboskwedstrijd tussen Nordin Ben Salah uit Purmenrend en Mora waren er wedstrijden kick-boksen en thai boksen. ANP FOTO/ROBIN UTRECHT beeldnummer 301030418 beelddatum 16-03-2003 21:58:43 bron ANP © ANP/Robin Utrecht
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat hogere eisen stellen aan de organisatoren van vechtsportgala's in de stad. Wie een full-contact vechtsportevenement wil houden, moet daarvoor een vergunning aanvragen. Zo kan de gemeente eisen gaan stellen op het gebied van 'veiligheid, een transparante bedrijfsvoering en financiering, sfeer en uitstraling', schrijft waarnemend burgemeester Johan Remkes aan de gemeenteraad.
Reden voor de maatregel is dat vechtsporten steeds populairder worden. Maar eind vorig jaar moest een aantal gala’s op het laatste moment worden afgeblazen. Dit, aldus Remkes, omdat de politie de ernstige vrees uitsprak dat er verstoringen van de openbare orde zouden kunnen ontstaan.
Op dit moment hoeven organisatoren nog geen vergunning aan te vragen bij de gemeente. Maar de Vechtsportautoriteit adviseert gemeenten ook om dit te veranderen voor full-contact vechtsportevenementen zoals MMA (mixed martial arts), kickboksen en Muay Thai.

Misdaad bevorderen

Daardoor kan de gemeente dus eisen stellen, maar wordt ook geregeld dat de politie een 'risico-inschatting' van zo'n gala kan maken. Bovendien kan de gemeente via een zogenaamde bibob-procedure de achtergronden van de organisatoren controleren. Volgens Remkes is dat belangrijk omdat er nu in Den Haag veel meer gala’s worden gehouden dan in andere steden. En delen van de vechtsportsector zouden misdaad bevorderen en zorgen voor een verhoogd risico op het gebied van de openbare orde en veiligheid.
De gemeente gaat nu voordat er toestemming wordt gegeven voor een gala, een 'levensgedragtoets' uitvoeren van de organisator. In de nieuwe regels – waarvoor nu de Algemene plaatselijke verordening (APV) wordt gewijzigd – staat dat een vergunning kan worden geweigerd als de aanvrager van 'slecht levensgedrag' is. Het kan gaan om veroordelingen, maar ook om andere informatie die volgt uit bijvoorbeeld de politieregisters. Het is aan de burgemeester om dat te beoordelen.