Ziekenhuispersoneel staakt: 'De maat is vol, het is genoeg'

Het ziekenhuispersoneel in het Westeinde Ziekenhuis staakt. I
Het ziekenhuispersoneel in het Westeinde Ziekenhuis staakt. I © Omroep West
REGIO - In negen van de elf ziekenhuizen in onze regio wordt woensdag gestaakt door het personeel. In de andere twee ziekenhuizen worden ludieke acties gehouden. 'De maat is vol, het is genoeg', zegt Marleen Eikelenboom van het Westeinde ziekenhuis woensdag gedecideerd.
Het personeel van de ziekenhuizen staakt voor een betere cao. Marleen krijgt bijval van laborant Gaby. "De afgelopen vier jaar zijn er drie avonddiensten en een nachtdienst bijgekomen met dezelfde hoeveelheid personeel", legt zij uit. "We willen meer geschoold personeel en meer mensen op de afdeling om die nieuwe mensen in te werken."
De onderhandelingen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zitten al sinds maart vast. Wij zetten op een rij welke consequenties dat voor patiënten heeft.

HagaZiekenhuizen

De acute zorg gaat door. Een deel van de ingeplande afspraken is reeds afgezegd. Sommige afdelingen zijn gewoon open maar daar wordt een zondagsdienst gedraaid. De Spoedeisende Hulp is open. Dit betekent dat je hier terecht kunt na een verwijzing door uw huisarts of door de huisartsenpost.

HMC Ziekenhuizen

Medewerkers van de drie Haaglanden Medisch Centrum-vestigingen draaien zondagsdiensten. Dat betekent dat patiënten die opgenomen zijn de gewone zorg krijgen. Alle patiënten van wie de afspraak niet doorgaat, zijn afgebeld. De Spoedeisende hulp blijft open en ook mensen die moeten bevallen kunnen gewoon terecht. De zorg aan oncologiepatiënten gaat ook door.

Alrijne Ziekenhuizen

De zorg voor spoedpatiënten, oncologiepatiënten en kinderen gaat gewoon door. Diverse afdelingen draaien een zondagsdienst dat betekent dat de liggende patiënten gewoon verzorgd worden en mensen met spoed behandeld worden. Als de patiënt niet afgebeld is over een bestaande afspraak gaat dan gaat de afspraak door.

Reinier de Graaf

In dit ziekenhuis wordt niet gestaakt. Alle afspraken gaan door. Wel worden er ludieke acties gehouden: patiënten en bezoekers mogen gratis parkeren, er worden bloemen en ballonnen uitgedeeld, in de hal worden gratis reanimatiecursussen gegeven en personeel van de operatiekamers gaat helpen op de verpleegafdelingen.

Langeland Ziekenhuis

Het Langeland Ziekenhuis voert ook actie, maar benadrukt dat alle spoedzorg wordt gewaarborgd. Volgens een woordvoerder wil het ziekenhuis de patiënten niet ongerust maken. In Zoetermeer zal ongeveer de helft van de poliklinieken zondagsdienst draaien, dus gesloten zijn, behalve voor spoedgevallen. Geplande operaties zijn daar uitgesteld.

Groene Hart Ziekenhuis

In het Groene Hart Ziekenhuis wordt niet gestaakt, maar hier vinden wel ludieke acties plaats tussen 12.00 en 13.30 uur.
In deze video leggen we uit wat de ziekenhuisstaking voor patiënten betekent:
Dit is waarom personeel van negen ziekenhuizen in onze regio staakt