Aanhouding in Noordwijk vanwege georganiseerde WW-fraude, doorzoeking in Leiden

© UWV
NOORDWIJK - In Noordwijk is iemand aangehouden die wordt verdacht van georganiseerde WW-fraude. Dat maakte de Inspectie SZW woensdagmiddag bekend. Ook in Dongen, Dordrecht, Rotterdam en de gemeente Raalte werden aanhoudingen verricht. In de gemeenten Leiden, Rotterdam en Zwolle werden kantoorpanden doorzocht.
De Inspectie SZW verdenkt de vijf mensen ervan als tussenpersonen Poolse arbeidsmigranten te helpen met het verkrijgen en behouden van WW-uitkeringen. 'Vermoedelijk verblijven de zogenaamde uitkeringsgerechtigden voornamelijk in Polen, zonder dit aan het UWV te laten weten. Daarmee voldoen zij niet aan de voorwaarden van de WW-uitkering', legt een woordvoerder van de Inspectie SZW uit. De tussenpersonen ontvingen de post van het UWV op hun adres, waardoor bekend was wanneer aan welke verplichting moest worden voldaan om de uitkering te behouden.
In de vijf woningen en drie kantoorpanden die werden doorzocht, is beslag gelegd op onder meer administratie, computers en een auto. Daarnaast is in één van die woningen een gaspistool aangetroffen en in een andere woning een imitatiewapen.