Kinderen krijgen les over kinderrechten in Vredespaleis: 'Veel weten niet waar ze recht op hebben'

DEN HAAG - Zo'n 160 kinderen hebben woensdag in het Haagse Vredespaleis een les in kinderrechten gekregen. Die les kregen ze van UNICEF-ambassadeur Nicolette van Dam. De les werd gegeven vanwege het 30-jarig bestaan van het Kinderrechtenverdrag. Ook Kinderen voor Kinderen heeft opgetreden met een lied over gelijkheid.
Tijdens de les ging Nicolette van Dam in gesprek met de kinderen. 'Jammer genoeg zijn er nog heel veel kinderen op de wereld die niet weten waar ze recht op hebben. Kinderen weten wel dat ze naar school moeten, maar veel kinderen weten niet dat ze daar ook recht op hebben. In heel veel landen wordt dat nog niet nagestreefd', zegt Van Dam.
UNICEF wil dat kinderen meer weten over kinderrechten, stelt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. ‘Daarom is deze kinderrechtenles belangrijk, maar nog belangrijker is dat kinderrechten standaard onderdeel worden van het curriculum op scholen. Zodat alle kinderen weten wat hun rechten zijn.’ De kinderen in het Vredespaleis lijken de les te snappen: 'Als er geen rechten zijn voor kinderen, zou er chaos zijn in de wereld’, aldus een van de leerlingen. 'Als er rechten zijn, is een kind veel gelukkiger', zegt een ander.

'Hoopvol voor de toekomst'

De plaatsvervangend directrice van het Vredespaleis ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. 'Er zijn zoveel mogelijkheden met de nieuwe ontwikkelingen in de wereld waarbij kinderen hun recht kunnen laten gelden en dat ze mee kunnen spreken. Er wordt steeds meer geluisterd naar kinderen en jongeren en als we dat doorzetten, ben ik erg hoopvol voor de toekomst', aldus Engering.
Precies dertig jaar geleden werd het Verdrag voor de Rechten van het Kind aangenomen door vrijwel alle landen in de wereld. Daarin staat vastgelegd dat kinderen het recht hebben op onderwijs, op bescherming, op gezond opgroeien en om gehoord te worden.