Herstelwerkzaamheden aan Malieveld begonnen

Het Malieveld een dag na het protest van de bouwsector
Het Malieveld een dag na het protest van de bouwsector © Omroep West
DEN HAAG - Staatsbosbeheer is woensdag begonnen met het herstellen van het Malieveld in Den Haag. Het grasveld raakte beschadigd na demonstraties door de bouwsector eind oktober. Actievoerders stortten toen grond op sommige delen van het Malieveld. Eerder verzamelden ook honderden tractoren zich op het veld tijdens boerenprotesten, waarbij het gras kapot werd gereden.
Het Malieveld wordt volgens Staatsbosbeheer opnieuw ingezaaid met 600 kilo graszaad. Later zal het veld worden belucht. Dan worden er gaatjes in de grond geprikt zodat er lucht naar binnen kan. De bouwsector en de actiegroepen van de boeren helpen bij het herstel van het Malieveld. Zo zijn er afspraken gemaakt tussen Grond in Verzet en AH Vrij, de vaste aannemer van het Malieveld. 'Wij gaan het herstel voor Grond in Verzet uitvoeren', aldus Laurens van Muijen, projectleider van AH Vrij. 'Zij dekken de kosten. De boeren hebben ook initiatief genomen om de taluds van het veld te herstellen. Dat doen ze wel helemaal zelf.'
Het herstel gaat nog wel lange tijd duren. 'Alles wat er nu gebeurt is provisorisch herstel. Pas in het voorjaar kan het echte herstel beginnen', aldus Marcel van Dun van Staatsbosbeheer. Woensdag werd in ieder geval de eerste stap gezet om het zwaar gehavende Malieveld te herstellen. Staatsbosbeheer vraagt bezoekers voorzichtig te zijn. Sommige delen van het veld zijn met linten afgezet.

Pas in zomer 2020 hersteld

Het veld is ingezaaid met snelgroeiend graszaad dat ook bij lage temperaturen kan groeien. Wanneer de temperatuur stijgt en de grond droger is kunnen de echte werkzaamheden starten. Het Malieveld ligt er daarom zeker tot de zomer van 2020 gehavend bij.