Gemeente Wassenaar zet eigenaar krotvilla Ivicke onder druk: opknappen of betalen

Huize Ivicke in Wassenaar is zwaar vervallen
Huize Ivicke in Wassenaar is zwaar vervallen © Heleen Ogier
WASSENAAR - De gemeente Wassenaar is klaar met de situatie rondom het verloederde Huize Ivicke. De eigenaar van het rijksmonument moet binnen acht maanden alle nodige werkzaamheden aan het pand uitvoeren. Gebeurt dat niet, dan gaat de gemeente het zelf doen en stuurt het de rekening naar de eigenaar.
Wassenaar worstelt al jaren met het rijksmonument langs de Rijksstraatweg, dat door eigenaar Ronnie van de Putte ernstig wordt verwaarloosd. De gemeente Wassenaar dwingt de eigenaar nu om herstelwerkzaamheden uit te voeren en wil daarmee voorkomen dat het pand verloren gaat. Uit rapporten van de Monumentenwacht blijkt dat Ivicke in zo’n slechte staat van onderhoud is, dat het voortbestaan van het monument in gevaar is. Daarmee overtreedt de eigenaar volgens de gemeente de Erfgoedwet.
'Om het beeldbepalende monument voor toekomstige generaties te behouden, moet dringend actie worden ondernomen,' aldus de gemeente Wassenaar. 'Volgens de rapporten is het verval van Ivicke nog steeds omkeerbaar.' De eigenaar kan bij de rechtbank in bezwaar gaan tegen de opgelegde eis van de gemeente.

Wind- en waterdicht maken

De maatregelen die de eigenaar binnen een maand moet uitvoeren, zijn met name gericht op het wind- en waterdicht maken van het gebouw en het veiligstellen van monumentale onderdelen.
De overige noodzakelijke herstelwerkzaamheden moeten binnen acht maanden gebeuren. Het gaat daarbij onder andere om het herstellen van het dak, de dakkappellen, het pleisterwerk, kozijnen en raamwerk, het aanpakken van houtrot en zwamaantasting en het herstellen of veiligstellen van het sier-smeedijzeren hekwerk.

'Krottenkoning'

Eigenaar Ronnie van de Putte staat bekend als ‘de Krottenkoning' omdat hij meerdere panden in Nederland en België laat verkrotten. Hij heeft geen plannen voor Ivicke en doet er niets mee, ondanks aanschrijvingen van de gemeente Wassenaar. De gemeente is al langer geleden een juridische procedure gestart om Van der Putte te dwingen om het pand te onderhouden maar dat blijkt een heel moeizaam en kostbaar proces dat erg lang duurt.