Scheepvaart kan weer over Gouwe na openstelling hefbrug Boskoop

BOSKOOP - Het scheepvaartverkeer kan weer onder de hefbrug bij Boskoop door. Zes weken lang was de Gouwe onbevaarbaar tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. Het scheepvaartverkeer moest hierdoor omvaren via Amsterdam.
Begin oktober werd door de provincie Zuid-Holland besloten dat de brug niet meer bediend mocht worden vanwege instortingsgevaar. Hierdoor was er geen scheepvaart mogelijk tussen Alphen aan den Rijn en Gouda en kon er ook niemand meer over de brug. Voor voetgangers en fietsers werd daarom in de Gouwe een pontonbrug aangelegd.
Woensdagavond kon de brug weer in gebruik genomen worden door het wegverkeer, waarna de hele nacht gewerkt is om de pontonbrug te verwijderen. Donderdagochtend kon de scheepvaart weer gebruik maken van de Gouwe, waardoor schepen vanaf het containerterminal Alpherium niet langer zestien uur om hoeven te varen.

'Zo'n 400.000 kilometer omgereden'

De hefbrug is zes weken dicht geweest en daar hebben veel ondernemers en bedrijven last van gehad. 'Dat de schade enorm is staat vast', zegt raadslid Alphen aan den Rijn Peter Bontekoe (WKB) in het TV West Nieuws. 'Het gaat dan natuurlijk om schade dat met het vaartverkeer te maken heeft, maar ik denk dat de schade voor inwoners en bedrijven die gebruik maken van de hefbrug nog veel groter is.'
Bontekoe is daarom een actie gestart om een collectieve claim in te dienen bij de provincie Zuid-Holland. Op dit moment hebben zo'n tachtig bedrijven zich gemeld, maar Bontekoe hoopt dat dit nog meer wordt. Ook heeft hij berekend hoeveel er is omgereden in de tijd dat de hefbrug was gesloten. 'Ik heb een hele voorzichtige berekening gemaakt, maar het moet zo'n 400.000 tot 500.000 kilometer per dag zijn geweest. Dat gaat in totaal dus om miljoenen kilometers', vertelt hij.

Tweede oeververbinding

Bontekoe pleit al jaren voor een tweede oeververbinding. 'Er zijn door de jaren heen steeds meer mensen bijgekomen die een tweede oeververbinding willen', vertelt hij. 'De druk is groter dan ooit tevoren. De gemeente Alphen is gelukkig steeds meer gezind om over een oplossing te denken. Ik denk ook dat de provincie nu inziet dat de schade zo enorm is, dat er echt wat moet gebeuren.'
'Er is per dag zo'n 400.000 kilometer omgereden door afgesloten hefbrug'