Fractievoorzitters Alphen spreken unaniem vertrouwen uit in burgemeester Spies: 'We geloven haar'

Liesbeth Spies
Liesbeth Spies © Gemeente Alphen aan den Rijn
ALPHEN AAN DEN RIJN - De fractievoorzitters van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn hebben vrijdagavond tijdens het spoedoverleg unaniem het vertrouwen uitgesproken in burgemeester Liesbeth Spies. Dat meldt mediapartner Studio Alphen. De raadsleden waren voor een spoedoverleg bijeen gekomen nadat vrijdag duidelijk werd dat Spies niet alle inkomsten uit nevenactiviteiten heeft gestort in de gemeentekas, terwijl dat volgens de gemeentelijke gedragscode voor bestuurders wel zou moeten.
'Wij geloven de burgemeester dat zij dit oprecht niet heeft geweten', stellen André de Jeu (Nieuw Elan) en Caroline Blom (ChristenUnie) tegenover mediapartner Studio Alphen na afloop van het spoedoverleg. Zelf was de gemeenteraad ook niet op de hoogte van de regel. De raad is op hoofdlijnen bekend met de inhoud van de gedragscode, niet met het specifieke artikel waar het over gaat.
De code waarin staat dat alle inkomsten uit nevenactiviteiten in de gemeentekas gestort moeten worden, is aangenomen tijdens de oprichtingsvergadering van de nieuwe fusiegemeente Alphen aan den Rijn-Boskoop-Rijnwoude op 2 januari 2014.

Juridische houdbaarheid

Het lijkt er bovendien op dat de gemeente Alphen niet eens een gedragscode mag hebben waarin staat dat bestuurders al hun inkomsten uit nevenactiviteiten moeten storten in de gemeentekas. Aanstaande maandag wordt de juridische houdbaarheid van de gedragscode extern getoetst.
De landelijke regel is dat een burgemeester maximaal veertien procent van het jaarsalaris mag bijverdienen. De rest van het bedrag moet terugvloeien naar de gemeentekas. Spies ontvangt meer neveninkomsten dan die veertien procent, maar stort dat overschot - conform de landelijke regel - in de gemeentekas.

Niet terugbetalen

Burgemeester Spies hoeft niet alsnog haar neveninkomsten over te maken naar de gemeente Alphen. In de profielschets die de gemeenteraad in 2014 opstelde voor de nieuwe burgemeester, stimuleert de gemeenteraad bovendien het vervullen van nevenactiviteiten door de nieuwe burgemeester. Op die manier wordt Alphen ook buiten de stad goed vertegenwoordigd.